Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
07. julij 2022

Šolski copati so nepogrešljiv del vsebine šolske torbe. Izbira je pestra in starši lahko skupaj z otroki izbirajo med res slikovito ponudbo. Tokrat smo preverili devet parov usnjenih šolskih copat različnih znamk v cenovnem razredu od 8,99 do 35,90 evra.

Če smo na testu leta 2019 ugotovili, da težav s kakovostjo ni, preseženo zakonsko določeno količino nevarnega 6-valentnega kroma pa je imel le en par, smo tokrat to odkrili kar pri treh parih.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

O tem smo obvestili Urad Republike Slovenije za kemikalije. Od njih smo dne 16.8.2022 prejeli naslednji odgovor:

Po prejetju vašega dopisa smo nemudoma obiskali vsa tri podjetja. Ugotovili smo, da nihče ni dvomil v vaše rezultate in so samoiniciativno izvršili odpoklic spornih copat. Na dan našega obiska ni bilo v prometu spornih copat, ker so se vsi že nahajali v skladiščih prodajalcev. Po končanem zbiranju, ki se bo predvidoma končalo 31. 8. 2022, je bilo zahtevano uničenje copat in predložitev dokazov o ustreznem uničenju.

Šolskega leta, ki so ga učenci končno spet večino časa preživeli v šolskih klopeh, je konec. Zaslužene počitnice so tu, a kmalu bo spet novo šolsko leto. Nakup šolskih potrebščin, vključno s copati, bo ponovno obremenil družinski proračun.

Za tokratni test smo izbrali tip copat, ki jih nosijo predvsem šolarji med 1. in 5. razredom osnovne šole. Vsi pari, z izjemo enega, kjer proizvajalec ni bil naveden, so izdelani v Sloveniji. Čeprav proizvajalci ponujajo tudi copate iz mikrotkanine in blaga, smo se tokrat odločili izključno za test usnjenih, saj je izbira teh največja.

Na testu smo preverili kakovost materiala, zdrsljivost in morebitno vsebnost 6-valentnega kroma, in sicer tako v zgornjem delu copat kot v notranjosti (v t. i. steljki), saj proizvajalci praviloma uporabijo različno usnje.


Kot običajni potrošniki smo v trgovinah in preko spleta kupili devet vzorcev usnjenih šolskih copat in jih poslali v neodvisni laboratorij. Objavljene cene so veljale v aprilu 2022.

Izračun skupne ocene

Material: 65%
Zdrsljivost: 35%
6-valentni krom: 0% (vpliva na oceno v primeru preseganja mejnih vrednosti)
Skupna ocena: 100%

Material (65 odstotkov skupne ocene)

Obraba materiala: izvedli smo klasični test na napravi, imenovani Martindale, pri katerem smo naredili 25.600 ponovitev in s tem preverili obrabo materiala na kapici (konica kapice). To pomeni, da smo s copatami »prehodili« več kot 15 kilometrov. Hkrati smo izmerili obrabo podplata, upogibanje, trdnost šivov, odpornost proti raztezanju (trdnost in razteg) in paroprepustnost, s katero smo lahko ocenili, kako material »diha«.

Zdrsljivost (35 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo koeficient trenja med copato (peta in sprednji del) in suho oziroma mokro umetno podlago (linolej).

6-valentni krom (0 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo vsebnost rakotvornega 6-valentnega kroma.

Zmanjšanje ocene: Če je vsebnost 6-valentnega kroma večja od 2 mg/kg, skupna ocena ne more biti višja od ocene za 6-valentni krom. Ta ocena je nezadovoljivo v primeru, ko je vsebnost 6-valentnega kroma nad zakonsko določeno mejo 3 mg/kg.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več