Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
06. avgust 2019

Šolske obveznosti so zamenjali brezskrbni počitniški dnevi, a september bo 1, 2, 3 tu. V šolskih torbah se bodo skupaj z novimi učbeniki, zvezki in peresnico verjetno znašle tudi šolske copate. Če jih otrok v preteklem šolskem letu ni strgal, jih je verjetno prerasel. Pred nakupom novih zato preverite rezultate našega testiranja. Preizkusili smo 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19,99 €. Copate so bolj ali manj kakovostne, a je med njimi tudi par (najdražje copate na testu), v katerem smo našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma.

Kot poudarja Tjaša Knific, diplomirana fizioterapevtka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se razvoj stopalnih struktur začne s prehajanjem otroka v stoječi položaj (odrivi od stopala med lazenjem, plazenjem, stojo in hojo) in se nadaljuje vse do zaključka telesne rasti otroka (predvidoma do 18. leta starosti). Zato je tudi v osnovni šoli pomembno, kakšno obutev izberemo za svojega otroka.

Alenka, d. o. o., balerinke
Bimbo Duka Vesna, s. p., Nuša
Elmint, d. o. o., Copa Cop, Balerina, art. 824
Fajfar M., s. p., Pika
Humanic, U&ME
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 11337
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 80337
Recinko, Sparky, art. 900
Špela Sitar, s. p., copati
Vučko, d. o. o., art. Eva


Vse copate smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.

Kako smo testirali?

Material (65 odstotkov skupne ocene)
Obraba materiala: izvedli smo klasični test na napravi, imenovani Martindale, pri katerem smo naredili 25.600 ponovitev in s tem preverili obrabo materiala na kapici (konica kapice). To pomeni, da smo s copatami `prehodili´ več kot 15 kilometrov. Hkrati smo izmerili obrabo podplata, upogibanje, trdnost šivov, odpornost proti raztezanju (trdnost in razteg) in paroprepustnost.

Zdrsljivost (35 odstotkov skupne ocene)
Izmerili smo koeficient trenja med copato (peta in sprednji del) in suho oziroma mokro keramično in umetno podlago (linolej).

6 - valentni krom (0 odstotkov skupne ocene)


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več