Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
02. junij 2020

Kaj je pokazal letošnji test otroških avtomobilskih sedežev? Zadnji rezultati v primerjalniku: sedeži niso samo vse bolj varni, ampak so izdelovalci začeli resneje reševati tudi težave z udobnostjo in načinom namestitve v avtomobil. Za lažji pregled smo pripravili spletni primerjalnik v katerem je 30 sedežev, 18 jih je na voljo tudi v slovenskih trgovinah. 

star-clanek-1 Ta članek z rezultati testa je star. Aktualni rezultati tega testa >

Vsi avtomobilski sedeži pa niso enako varni! Čeprav ustrezajo uradnim standardom, pa se na zahtevnejšem testu, ki ga potrošniške organizacije opravljamo skupaj z avtomobilskimi klubi, vsakič znova izkaže, da so na trgu tudi otroški avtomobilski sedeži, ki jih ne moremo priporočiti. Pred nakupom torej obvezno preverite rezultate testa.

Vse modele avtosedežev smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Kako smo testirali 
Sedeže smo kupovali po celotni Evropi, test smo izvedli skupaj z avtomobilskimi klubi.

Zmanjšanje ocene: če je ocena za varnost ali uporabnost manjša od dobro, ocena za nevarne snovi pa slabša od povprečno, se zmanjša tudi skupna ocena.

Varnost (50 odstotkov skupne ocene): sedeže smo preverili na levem in desnem zadnjem sedežu med čelnim (pri 64 km/h) in bočnim (pri 27 km/h) trkom, pri čemer smo jih pritrdili na karoserijo petvratnega VW golfa VII. V sedeže smo vedno pripeli največjo in najmanjšo predpisano varnostno lutko.
Zmanjšanje ocene: če je ocena za čelni ali bočni trk manjša od povprečno, ocena za zasnovo sedeža pa manjša od dobro, se zmanjša tudi ocena za varnost.

Enostavnost uporabe (40 odstotkov skupne ocene): ocenili smo možnost napačne uporabe, pripenjanje in odpenjanje otroka, nameščanje in odstranjevanje sedeža iz avtomobila, prilagajanje sedeža za večjega/manjšega otroka, navodila in opozorila za uporabo, možnost čiščenja prevlek in kakovost izdelave nekaterih delov sedeža. 
Zmanjšanje ocene: če je ocena za napačno uporabo, pripenjanje otroka ali namestitve v vozilo manjša od dobro, se zmanjša tudi ocena za uporabnost.

Ergonomija (10 odstotkov skupne ocene): z otroki in lutkami smo v testnih avtomobilih preverili, koliko prostora otroški avtosedeži zasedejo na zadnjih sedežih in tudi na srednjem, če na njem lahko po navodilih proizvajalca sedi otrok. Pri tem nas je zanimalo, koliko prostora ima otrok v sedežu, koliko prostora sedež zasede v avtomobilu, kakšen je položaj otroka v sedežu (nagib naslona, prostor za noge ...) in kakšno je udobje otroka med sedenjem (podloga nog, oblazinjenje, gole površine, vidljivost iz sedeža ...).

Nevarne snovi (nima teže v skupni oceni): v laboratoriju smo preverili, ali je v tekstilu in drugih materialih, ki lahko pridejo v stik z otrokom, katera od škodljivih snovi: policiklični aromatični ogljikovodiki, ftalati, zaviralci gorenja, mehčala, fenolne in organokositrne spojine, formaldehid in težke kovine. 
Zmanjšanje skupne ocene: če je ocena za varnost, uporabnost ali nevarne snovi nižja od dobro, skupna ocena ne more biti višja.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več