Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
23. november 2017

Najprej črni petek, nato spletni ponedeljek, pa Miklavž, Božiček in dedek Mraz: začelo se je obdobje divjega nakupovanja bolj ali manj domiselnih daril, ki ga pogosto vodijo neracionalne odločitve, povezane z visokimi popusti in bleščečimi predstavitvami. Potem ko smo že lani odsvetovali nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, se temu opozorilu letos pridružujejo še otroške pametne ure.

favicon Preberite tudi: Pametne igrače – nova past za zasebnost otrok

Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in ugotovila, da predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje. Preizkusili so ure Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora, ki so (lahko tudi pod drugimi imeni) naprodaj praktično v celotni Evropi. Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom. Ta funkcionalnost je sicer ena od tistih, zaradi katere se starši pravzaprav odločijo za nakup, saj v aplikaciji lahko ugotavljajo, kje se giblje otrok, prek telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo.

V Nemčiji po pametnih igračah prepovedali še otroške pametne ure
Nemški telekomunikacijski regulator je prodajo pametnih ur, s katerimi starši lahko sledijo in komunicirajo z otrokom, preprosto prepovedal. Pri tem se sicer niso toliko sklicevali na vprašljivo zaščito zasebnosti otrok in druge težave, ki so jih opisali norveški kolegi, pač pa jih je bolj zmotilo dejstvo, da je preko takšnih ur mogoče prisluškovati otrokovi okolici. Zato jih obravnavajo kot prepovedane sprejemnike oziroma oddajnike, med drugim so odkrili primere, ko so starši na ta način prisluškovali dogajanju med šolskim poukom. V Nemčiji so sicer pred časom že prepovedali prodajo pametnih igrač, ki prav tako omogočajo komunikacijo na daljavo in smo jih potrošniške organizacije lani označile kot potencialno tveganje za otroka.

Če pustimo ob strani vprašanje očitno vse manjšega zaupanja med starši in otroki, je bistveno bolj kritično dejstvo, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v in iz ure popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri. Proizvajalci več kot očitno tudi v tem primeru grobo kršijo osnovna pravila zaščite potrošnikov in njegovih podatkov.

S tem je povezana tudi nezanesljivost gumba SOS, s pritiskom na katerega otrok lahko sproži klic oziroma sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oziroma sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov.

Kot smo pri tovrstnih raziskavah žal že vajeni, so norveški kolegi odkrili tudi številne napake v splošnih pogojih, povezanih tako z uro kot namensko aplikacijo. Obstajajo celo primeri, ko splošnih pogojev preprosto ni. Ob tem ni odveč pripomniti, da nobena ura in aplikacija ne omogoča trajnega izbrisa osebnih podatkov.

Kot poudarja Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC, je omenjena raziskava dokazala, da bi morali v Evropski uniji nujno zagotoviti obvezne standarde zaščite za nosljive in ostale povezane izdelke. Le na takšen način bomo lahko dosegli, da bodo proizvajalci varnost osebnih podatkov in komunikacij začeli jemati resno. Starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo zaradi nemarnosti proizvajalcev, ki ne poskrbijo niti za najbolj osnovno zaščito zasebnosti.

ZPS svetuje
Povezane igrače in drugi `pametni´ izdelki, namenjeni otrokom počasi, a vztrajno prihajajo tudi v naše trgovine. Glede na trenutno stanje nakup teh izdelkov pomeni precejšnje tveganje. Vsekakor se pred odločitvijo prepričajte, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite: močna gesla za povezovanje (običajno jih sploh ni), šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi, preverite pa tudi splošne pogoje, predvsem tisti del, ki govori o morebitnem pošiljanju podatkov tretjim osebam. Na splošno lahko rečemo, da bo otrok praznike brez težav preživel tudi brez povezanih naprav.

Potrošniške organizacije zahtevamo
Vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, bi morali vzeti iz prodaje. To še posebej velja za izdelke namenjene otrokom in mladostnikom, pri katerih bi morali biti zagotovljena absolutna varnost in zaščita.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več