Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
31. avgust 2017

Pobarvano s kemikalijami?! Kar osem izmed dvanajstih barvic na testu jih ni prestalo testa vsebnosti kemikalij! Kaj pa cena? Pomeni več denarja boljše barvice? Ne: za komplet barvic z oceno `dobro´ lahko odštejemo le 0,99 evra ali pa 9,99 evra.

BIC Kids Ecolutions Evolution Triangle
Eberhard Faber Barvice
Faber-Castell Colour Grip
Herlitz barvice
Jolly Supersticks Classic
Lyra Groove slim Natural Grip
Maped Color'Peps
Müller/Paperzone, debele barvice
Pelikan barvice
Spar Creative barvice
Stabilo Trio thick
Staedtler Noris Club


Vse barvice smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Skupna ocena je sestavljena iz preizkusov
Tehnični preizkus (40 % ocene): pri tehničnem preizkusu smo izmerili dolžino barvice in debelino barvnega vložka, njegovo obrabo, lomljenje konice, kotaljenje in odpornost na padce. Otrokom barvice pogosto padejo na tla, zato smo jih v okviru testa ošilili in nato petkrat odvrgli z višine mize (približno 750 ± 50 mm) na plastično podlago. Po tem smo barvico ponovno ošilili, odlomili konico in še enkrat ošilili. Postopek smo ponovili trikrat. Ocenjevali smo, ali se je konica med šiljenjem zlomila, a težav s tem ni bilo.
Praktični preizkus(40 % ocene): Med praktičnim preizkusom so štirje odrasli ocenili, kako enostavno je šiljenje barvic. Nato so na listu papirja pobarvali kroge in ocenili občutek pri barvanju. Ugotavljali so, ali konica barvice mehko drsi po papirju ali ga morda `opraska´. Ugotavljali so tudi enakomernost in motnost pobarvane površine in ali je morebiti med risanjem postal barvni vložek krhek in je razpadel.
Škodljive snovi (20%): težke kovine, policiklični aromatski ogljikovodiki, ftalati in druga mehčala.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sme prejemati donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. Rezultati so na voljo vsem, članom v okviru naročnine, nečlanom pa so rezultati posameznega testa na razpolago za plačilo.


Ko boste opravili nakup, boste dobili elektronsko sporočilo z aktivacijskim geslom, ki bo veljavno eno leto in s katerim si boste lahko ogledali rezultate izbranega testa na naši spletni strani.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,50 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA