Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
19. julij 2011

Ste kdaj pomislili, da bi se lahko vaš otrok zaradi predolgih vrvic in vezalk na oblačilu poškodoval, celo umrl? Raziskave vzrokov nesreč otrok s smrtnim izidom v Evropi kažejo, da tveganje ni ravno zanemarljivo. V 30-odstotkih nesreč s smrtnim izidom je bila vzrok prav zadušitev z vrvicami in vezalkami na otroških oblačilih.

Mnoge nesreče otrok bi lahko preprečili. Otrok ne razmišlja o varnosti izdelkov, pač pa so za to odgovorni proizvajalci, dobavitelji (trgovci, uvozniki), seveda pa tudi starši. Proizvajalci bi morali pri izdelavi oblačil upoštevati veljavne standarde, ki vsebujejo varnostne zahteve za vrvice in vezalke na otroških oblačilih, distributerji pa ne bi smeli dobavljati oblačil, za katere vedo, ali bi na podlagi lastnih informacij in kot strokovnjaki lahko vedeli, da ne izpolnjujejo varnostnih zahtev.

Nekateri pa svoje odgovornosti ne jemljejo resno, saj je na trgu še vedno veliko oblačil za otroke, ki so opremljena z nevarnimi vezalkami in vrvicami. Takšna je tudi ugotovitev raziskave z naslovom "Skupni projekt nadzora vrvic in vezalk na otroških oblačilih", ki je potekala v enajstih državah EU pod vodstvom neprofitne organizacije PROSAFE (http://www.prosafe.org/) od avgusta 2008 do februarja 2010. Med 16.381 pregledanimi otroškimi oblačili jih kar 2.188 (13,4 %) ni ustrezalo varnostnim zahtevam.

Tudi nadzor nad varnostjo otroških oblačil, ki ga je septembra lani izvedel Tržni inšpektorat RS, je pokazal, da mnoga oblačila v prodaji niso v skladu z varnostnimi zahtevami. Med 239 pregledanimi otroškimi oblačili so bila ugotovljena neskladja pri 13,8 % izdelkov celo tolikšna, da so bili ocenjeni kot nevarni! Letos je predvideno, da bo nadzor opravljen julija.

Zakonodaja in priporočila
Varnostne zahteve za vrvice in vezalke na otroških oblačilih predpisuje standard SIST EN 14682:2008 Varnost otroških oblačil – Vrvice in vezalke na otroških oblačilih (Ur. l. RS, št. 48/09). Če oblačila teh zahtev ne izpolnjujejo, so po Zakonu o splošni varnosti proizvodov nevarna in ogrožajo varnost otrok. V tem primeru pristojna inšpekcija, to je Tržni inšpektorat RS, sprejme ustrezne ukrepe, s katerimi omeji prodajo izdelka oziroma odredi, da mora biti umaknjen s trga, kršitelju pa izreče globo.

V nekaterih državah EU je varnost otroških oblačil glede vrvic in vezalk še dodatno urejena. V Sloveniji je bilo v letu 2010 izdano Priporočilo o varnosti otroških oblačil - vrvice in vezalke na otroških oblačilih. Priporočilo je nastalo v sodelovanju NTF - Oddelka za tekstilstvo s Tržnim inšpektoratom RS, Ministrstvom za gospodarstvo ter Trgovinsko zbornico Slovenije. Priporočilo povzema pravno podlago in zahteve standarda SIST EN 14682 glede vrvic in vezalk na otroških oblačilih.

Celotno besedilo dokumenta "Priporočila o varnosti otroških oblačil - vrvice in vezalke na otroških oblačilih" je dostopno na spletnem naslovu: http://www.oznake-tekstila.si.

Ameriške izkušnje
Od leta 1985 do 1999 je ameriška Komisija za varnost potrošniških izdelkov prejela 70 poročil o nesrečah otrok, ki so se zgodile, ker so se zapletle vrvice in vezalke, ki so bile na oblačilih v bližini glave in pasu. Na žalost se je kar 22 nesreč končalo s smrtnim izidom. Nesreča se je največkrat zgodila, ker se je vrvica (trak ali vezalke) zapletla na igrala ali v vrata šolskih avtobusov. Pri najmlajših pa se je trak (ali vrvica) zapletel v ograjico postelje in se ovil otroku okrog vratu.

Šest najpogostejših nevarnosti
Raziskava PROSAFE ni opozorila le na obseg problema nevarnih vrvic in vezalk na otroških oblačilih, ampak je na podlagi opravljenega pregleda oblačil tudi ugotovila, katere so najpogostejše nevarnosti.

vrvice_na_oblacilih__dolge_vrvice Če ima otroško oblačilo dolge vrvice ali vezalke na kapuci ali okrog vratu, je to nevarno. Če se vrvica ali vezalka ujame oziroma zatakne v predmet, lahko povzroči zadušitev. vrvice_na_oblacilih__elaticne_pri_obrazu

Elastične vrvice na oblačilu, ki so blizu obraza, so nevarne, ker lahko poškodujejo oči ali zobe. Če se namreč vrvica zatakne, zategne in nato sprosti, lahko zaradi povratnega udarca močno poškoduje otroka. Nevarni so tudi okrasni dodatki na koncu vrvic in vezalk.

vrvice_na_oblacilih__na_hrbtu Dolge vrvice in vezalke, zlasti tiste na hrbtni strani otroških oblačil, lahko povzročijo resne poškodbe. Ko na primer otrok izstopa iz vozila, se lahko predolga vrvica zatakne v vrata in potegne otroka pod vozilo. vrvice_na_oblacilih_hlace

Predolge vrvice in vezalke za zavezovanje okoli pasu lahko povzročijo nevarne poškodbe med igro.

vrvice_na_oblacilih_hlace_spodaj_vrvice Dolgi trakovi in vrvice na rokavih, robovih kril ali hlač so nevarne, saj lahko povzročijo poškodbe med igro ali kolesarjenjem. vrvice_na_oblacilih_za_najmlajse

Dolge vrvice in vezalke na spalnih oblačilih za mlajše otroke lahko povzročijo zadušitev, če se otrok med spanjem zaplete vanje.

Ste vedeli, da kopalke za otroke do 7 let ne smejo imeti vrvic s prostim koncem v bližini glave in vratu?!

vrvice_na_oblacilih_nesustrezno

neustrezno

vrvice_na_oblacilih__kopalke_ustrezno

ustrezno

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA