Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil
Oprema in tekstil
04. september 2020

Potrošniške organizacije smo po nekaj letih premora ponovno izvedle test otroških kolesarskih čelad. Tokratno testiranje je temeljilo na spremenjeni metodologiji, ki je bila usmerjena predvsem na varnostni vidik, torej, kako dobro čelada zaščiti otrokovo glavo ob morebitnem padcu oziroma udarcu v glavo.

Kolesarji prepogosto pozabijo, da spadajo med ranljivejše skupine v prometu. 

Alpina, Ximo
Alpina, Ximo Flash
Bell, Sidetrack II MIPS
BTWIN 100
BTWIN 500
BTWIN Teen 500
Casco Mini2
Cratoni, C-Maniac
Crivit KIDS 1
Limar Champ
Rudy project, Rocky
Scoot and Ride
Specialized Shuffle LED child
Uvex, KID 2

Vse čelade smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Osnova za ocenjevalno lestvico od 0 do 5 zvezdic (korak po 1/2 zvezdice) je ocena tveganja za poškodbe možganov. Izračun temelji na metodologiji, ki vključuje 18 simulacij padca otroka s kolesa in udarca s čelado ob tla. Izmerjene vrednosti so podlaga za izračun tveganja za možganske poškodbe (izračun temelji na enačbi, ki upošteva konfiguracijo vseh 18 udarcev).

Oceno pet zvezdic prejmejo čelade, pri katerih je povprečna ocena za tveganje poškodbe možganov pod šestimi odstotki, na drugi strani ocena 1/2 zvezdice pomeni, da je tveganje za poškodbe možganov nad 88 odstotki.

Čelada ob tla udari pod različnimi koti in z različno hitrostjo, in sicer:

1. Pod pravim kotom brez rotacije (linearni udarec) s sprednjim, zadnjim in stranskim delom. Hitrost ob udarcu je 5,5 m/s, izvedene so tri ponovitve pri vsakem položaju.

2. Pod kotom 45° s sprednjim, stranskim in zadnjim delom, pri čemer pride do rotacije okrog vseh treh osi. Hitrost ob udarcu je 6 m/s, tudi tu so izvedene po tri ponovitve pri vsakem položaju.

test otroskih kolesarskih celad kako smo testirali


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več