Šolska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka

3. avgust 2020

Otrok in družina
Šolska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka

Šolsko torbo pogosto izberejo otroci. Seveda starši predvsem v nižjih razredih pri tem sodelujejo, a na koncu jeziček na tehtnici velikokrat prevesijo otrokove želje. Torba je del obvezne šolske opreme, zato je prav, da je otroku všeč, a pri izbiri moramo biti pozorni tudi na udobje, primerno velikost, funkcionalnost in varnostni vidik.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Izbira ni preprosta. Na trgu je zadnje desetletje ob klasičnih šolskih torbah poplava nahrbtnikov, ki so bolj ali manj primerni tudi kot šolska torba. Njena osnovna funkcija je resda prenašanje šolskih potrebščin, a zaradi skupne teže so pomembni tudi njena velikost, teža, širina naramnic, dodatni pasovi, ki omogočajo pravilni način nošenja, ki otroku ne bo povzročal bolečin in mu omejil gibanja.

(Pre)težke torbe

Prav teža šolskih torb je pogosto problematična – resda ne v prvem in ponekod tudi ne v drugem razredu, ko učenci običajno puščajo šolske potrebščine v šoli in jih domov odnesejo samo ob koncu tedna, zagotovo pa v višjih razredih. Takrat se v šolskih torbah poleg nujnih potrebščin pogosto znajdejo tudi druge, nepotrebne stvari, ki težo še povečajo.

Z izbiro ustrezne torbe oziroma šolskega nahrbtnika bomo šolarju omogočili pravilno držo in preprečili pogosto nepotrebne bolečine v hrbtu, ramenih in vratu. Čeprav na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana ne beležijo poškodb otrok, katerih vzrok so pretežke torbe, poudarjajo, da pri tem sklepajo, da morebitne tovrstne težave otroci in starši rešijo s svojimi osebnimi izbranimi pediatri.

Pred nakupom zato preverite tudi podatek o teži, sploh če otrok v šolo hodi peš. Če pa razmišljate o šolski torbi na koleščkih, razmislite, koliko ovir ima otrok na poti od doma do razreda, ko bo moral polno torbo dvigniti.

Teža šolske torbe naj ne bi presegala priporočene "zdrave" teže, in sicer 10 odstotkov šolarjeve telesne mase (največ 15). Svetujemo, da občasno preverite, kako težka je torba vašega šolarja. Če preseže omenjeno mejo, preverite, ali so v njej res le nujne potrebščine.

solska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka teza torbe

Torba ne sme biti ne premajhna ne prevelika

Izberite torbo, ki ustreza šolarjevi telesni zgradbi (tako kot obutev, tudi šolska torba ne sme biti prevelika) in potrebam.

Velikost torbe naj bo sorazmerna z njegovo velikostjo, dolžino in širino hrbtišča

Hrbtišče naj bo anatomsko oblikovano, naramnice podložene, široke in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s pasovi, z enim v višini prsi in drugim v višini trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Na ta način se enakomerneje porazdeli teža, kar razbremeni hrbtenico, pasovi pa tudi preprečijo »udarjanje« torbe ob hrbet. Naramnice naj ne potekajo tik ob vratu, da ne drgnejo obenj.

Vidnost je pomemben vidik

Torba za najmlajše mora biti opremljena z odsevnimi trakovi, t. i. mačjimi očesi, da je otrok bolj viden v mraku in slabem vremenu. Trakovi na torbi naj bodo speljani tako, da bo otrok viden z vseh strani. Tudi torba naj ima pasove živih barv, fluorescentno rumene ali oranžne, ki prispevajo k boljši vidnosti podnevi.

Nemški varnostni standard, ki ni zakonodajno potrjen, a je uveljavljeno merilo za kakovost, za šolske torbe določa, da mora biti vsaj 20 odstotkov njene sprednje in stranske površine prekrite s signalnimi fluorescentnimi barvami.

Prav optični učinek, ki zagotavlja vidnost šolarja podnevi (fluorescentne barve) in v temi (odsev), se je izkazal za največji izziv na testu šolskih torb, ki so ga izvedli nemški kolegi.

Preverjali so klasične šolske torbe, ki so v primerjavi z nahrbtniki, ki vedno bolj izpodrivajo prve, še bolj skope z odsevniki. Med 12 torbami, za nekatere so odšteli več kot 200 evrov, je le četrtina uspešno opravila ta del testa. Čeprav varnostni standard poleg rumene in oranžne signalne barve dovoljuje tudi roza, se ta na testu ni dobro odrezala.

Rumena in oranžna sta svetlejši in ju človeško oko zazna hitreje.

Ta pravila naj bodo tudi vaše vodilo pri nakupu. Hiter pogled na nahrbtnike, ki jih uporabljajo slovenskih šolarji, pokaže, da na številnih odsevnikov ni, saj ti nahrbtniki prvenstveno niso bili namenjeni za šolsko torbo.

Torbe na kolesih – da ali ne?

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so torbe na kolesih z vidika prenašanja teže bremena res primernejše, vendar se moramo zavedati tudi njihovih omejitev in morebitnih negativnih posledic na zdravje.

Šolarji naj pri uporabi torbe na kolesih upoštevajo naslednja priporočila:

  • torbo naj potiskajo naprej, namesto da jo vlečejo za seboj;
  • izmenično naj uporabljajo levo in desno roko, drugače obstaja nevarnost asimetričnih položajev in obremenitev;
  • pri premagovanju stopnic ter na poti v šolo in domov (avtobus, avtomobil) je pomembno, da torbo pravilno dvignejo in spuščajo. Kako? Teleskopski ročaj pospravijo, nato pa v počepu in z ravno hrbtenico torbo dvignejo oz. spustijo.

Pri najmlajših pomembna tudi stabilnost

Šolska torba naj bo stabilna, ko jo postavimo na tla, ne glede na to, ali je polna ali prazna. To šolarju zagotavlja preglednost nad vsebino torbe in hkrati preprečuje, da bi se predmeti v njej raztresli. To je še posebej pomembno pri mlajših, ki še niso vešči rokovanja s številnimi (delovnimi) zvezki in šolskimi pripomočki.

Pri izbiri šolske torbe naj varnost, udobnost in primerna velikost prevladajo nad motivom

Če otrok vztraja pri torbi s svojim najljubšim risanim junakom ali športnikom, je morda rešitev, da ima tak motiv na peresnici, zvezkih, vrečki za športno opremo. Pri izbiri pa naj vas ne zavede niti cena. Za šolsko torbo lahko odštejete nekaj deset ali več kot 100 evrov, a cena sama po sebi še ni zagotovilo za kakovost. Pogosto so torbe dražje tudi zaradi "dodatne opreme", kot so peresnica, denarnica, vreča za športno opremo in še kaj.

Torba čaka na prvi šolski dan - kaj je dobro vedeti?

Torba naj bo na hrbtu ustrezno nameščena

Torba naj ne sega ne previsoko in ne prenizko – zgornji rob naj bo pod višino ramen, spodnji rob pa v višini pasu (naj ne sega pod zadnjico ali čez njo).

Naramnice naj bodo primerno dolge in nameščene po sredini ramen

Ročaj na torbi je namenjen izključno dvigovanju in odlaganju torbe, šolar naj jo vedno nosi na obeh ramenih, tako da se torba prilega križni krivini. Tudi športne in glasbene torbe naj bodo takšne, da jih šolar nosi na obeh ramenih.

Pravilna razporeditev

Mape, učbeniki, zvezki in druge potrebščine naj bodo organizirane po velikosti – ob hrbtnem delu večje in težje stvari, navzven pa vse manjše in lažje. Tako bo težišče čim bližje otroku.

Torba naj otroka ne ovira pri gibanju

Vaš šolar je na poti v šolo aktiven udeleženec v prometu, zato ga torba ne sme ovirati pri obračanju glave, premikanju rok ipd. 

Napolnjena torba naj ne presega 10 odstotkov šolarjeve telesne mase

Starši predvsem mlajših šolarjev redno preverjajte, ali je v šolski torbi le tisto, kar otrok potrebuje. Otroka spodbudite, da v šolo nosi samo tisto, kar v določenem dnevu res potrebuje. 
(vir: www.nijz.si)

 

namescenatorba

Izgubljena torba?

Morda se sliši nemogoče, a se dogaja. Otroci se lahko na poti iz šole zaigrajo in šolska torba nenačrtovano ostane na igrišču, avtobusni postaji ali kar na avtobusu. Zato je priporočljivo, da v notranjosti torbe napišete telefonsko številko, na katero vas lahko najditelj pokliče. Tako ne razkrijete osebnih podatkov otroka, a ste še vedno dosegljivi, če se torba izgubi. Otrokovih osebnih podatkov ne smete nikoli pritrditi na zunanji del torbice.

Zps nasvet: Kaj morate preveriti pri nakupu?

  • Težo
  • Velikost
  • Material (zračnost hrbtišča, naramnic)
  • Lastnosti hrbtišča (oblika, čvrstost, oblazinjenje)
  • Lastnosti naramnic (nastavljivost, dolžina, oblazinjenje)
  • Vidnost – varnost v prometu (odsevniki)

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju