Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
06. december 2016

Spletne storitve so postale del našega vsakdana, vstopajo tudi na področje igrač. Punčka My Friend Cayla in robot i-Que, ki so ju pod drobnogled vzeli naši norveški kolegi, (zaenkrat) sicer še nista naprodaj v Sloveniji, je pa pomembno, da v obdobju obdarovanja opozorimo na sporne značilnosti tovrstnih, pametnih igrač, ki bodo v prihodnosti skoraj gotovo postale zanimive in uporabne tudi za slovenske otroke.

Pri norveški potrošniški organizaciji Forbrukerrådet so preverili tako splošne pogoje kot tehnične značilnosti omenjenih dveh igrač in ugotovili, da proizvajalca zelo pomanjkljivo razumeta pravico otrok do zasebnosti in varnosti, saj so zaznali vrsto kršitev potrošniške zakonodaje. Kompromisov pri zaščiti zasebnosti in varnosti otrok nikakor ne bi smelo biti.

Obe igrači je mogoče povezati v internet, prek vgrajenega mikrofona in tehnologije razpoznave govora pa omogočata pogovor z otrokom. Glede na to, da se otroci radi navežejo na svoje igrače, je zelo verjetno, da jim na ta način zaupajo tudi skrivnosti, ki jih drugim osebam ne bi. Ta občutljiva vsebina se po strežniku na strani proizvajalca posreduje tudi nedoločenim tretjim osebam, ki jo lahko uporabijo za namene trženja brez izrecne privolitve uporabnika. 

Norveški kolegi so odkrili tudi preprost način za vdor v komunikacijo s strani tretjih oseb, ki se brez večjih težav s svojim telefonom povežejo z igračo in na ta način na daljavo komunicirajo neposredno z otrokom. Pri obeh igračah je za komunikacijo uporabljen protokol Bluetooth brez dodatne zaščite v obliki kode ali potrditve s pritiskom na gumb na igrači.

Dodatno zaskbljujoče je dejstvo, da so punčko My Friend Cayla v Veliki Britaniji izbrali kot `najbolj inovativno igračo´, na Norveškem in Švedskem pa so jo poimenovali kot `igračo leta´. Očitno je, da pri izboru sploh niso upoštevali, komu je igrača namenjena, in kakšne so lahko posledice njene uporabe, z omenjenimi oznakami na embalaži pa še bolj privabljajo starše k nakupu.

Monique Goyens, direktorica Evropske potrošniške organizacije (BEUC) je ob tej priložnosti poudarila: "Z internetom povezane naprave so vedno bolj prisotne na trgu, zato predstavlja zaščita evropskih potrošnikov na tem področju vedno večji izziv, ki zahteva sodelovanje med zakonodajalci in potrošniškimi organizacijami. Dejstvo je, da zlorabe ponudnikov meja ne ustavi, kar še dodatno oteži nadzor."

Dopolnitev informacije, 9. 12. 2016: Odziv na Nizozemskem

Uradni prodajalec igrače Cayla na Nizozemskem se je že odzval. Do razrešitve dilem glede varstva zasebnosti otrok s proizvajalcem je umaknil vse igrače Cayla iz prodaje, potrošnikom, ki so igračo že kupili in je ne želijo več, pa ponudil vrnitev kupnine.
Nizozemski nadzornik za varstvo osebnih podatkov je prav tako že stopli v stik s hongkonškimi oblastmi (proizvajalec ima sedež v Honkgongu) glede problematike zaščite osebnih podatkov.

Sporne značilnosti preverjenih igrač
1. Pomanjkljiva varnost:
Z nekaj preprostimi koraki vsakdo lahko prevzame nadzor nad igračo s svojim mobilnim telefonom. Na ta način lahko govori skozi igračo, ne da bi fizično dostopal do nje.
2. Sporni splošni pogoji: Uporabnik se mora pred uporabo igrače strinjati s spremembo splošnih pogojev brez predhodnega opozorila, osebne podatke pa proizvajalec lahko uporablja za ciljno oglaševanje.
3. Otrokove skrivnosti se delijo naprej: Vse, kar otrok pove na primer punčki, je posredovano neposredno na sedež proizvajalca igrače (v Burlingtonu v ameriški zvezni državi Massachusetts), ki lahko s posnetkom prosto razpolaga.
4. Otroci so tarča prikritega oglaševanja: Igrače imajo na primer vgrajene določene fraze, ki vključujejo različne izdelke – npr. filmi.

Ker si lahko obetamo, da bo podobnih igrač v prihodnjih letih vse več v trgovinah, velja pri nakupu upoštevati nekatere varnostne napotke:

  • Večina teh igrač je povezana z aplikacijo na mobilnem telefonu, zato si pred nakupom dobro preberite pogoje uporabe in preverite, kako je z zaščito osebnih podatkov oziroma komu in v kakšnem primeru se ti podatki posredujejo.
  • Še posebej bodite pozorni, če igrača ob registraciji zahteva številne osebne podatke, ki nimajo nobene povezave z uporabo igrače. Povsem dovolj bi moral biti e-poštni naslov in geslo, nikakor pa ne priporočamo vpisa otrokovih osebnih podatkov (rojstni datum, šola, ki jo obiskuje ...). Boljše igrače so tiste, ki omogočijo starševski nadzor.
  • Igrače, ki so s telefonom povezane s protokolom Bluetooth, morajo imeti zagotovoljeno varno povezavo, denimo s pritiskom na gumb v igrači, ko jo želimo povezati. V nasprotnem primeru se lahko z njo poveže vsakdo, ki je dovolj blizu (do 15 metrov, na prostem tudi dlje) in igračo zlorabi kot govorni in prisluškovalni kanal.
  • Kritična je lahko tudi povezava med igračo in strežnikom podjetja, ki je pogosto nezaščitena in jo je zato mogoče prestreči ter preveriti njeno vsebino. Pred nakupom pametne igrače se pozanimajte, ali je povezava zaščitena s protokolom SSL, ki takšne zlorabe bistveno oteži ali celo preprečuje.

Preverite video, ki zgovorno pokaže kršitve zasebnosti in varnosti najmlajših

 

Več informacij najdete na spletni strani Norveške potrošniške organizacije. 

O podjetju, katerega igrače so norveški kolegi preverili:
Genesis Toys: proizvajalec igrač Cayla in i-Que toys.
ToyQuest: proizvajalec Cayla in i-Que pripadajočih aplikacij.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več