Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
30. marec 2017

"Opazil sem, da je igrača, ki sem jo pred kratkim kupil za sina, umaknjena s trga, ker je zaradi majhnih delcev nevarna za otroka. Igračo sem odnesel nazaj v trgovino (kot je bilo navedeno v informaciji), da bi mi vrnili denar. Ker je šlo za manjšo vrednost, računa po nakupu žal nisem shranil. Prodajalec brez računa ni hotel ugoditi moji zahtevi. Pojasnil je, da zaradi novega sistema davčnega potrjevanja računov brez prvotnega računa ni mogoče izvesti vračila kupnine. Ima prodajalec prav?"

Potrošniška zakonodaja nikjer izrecno ne določa, da mora potrošnik pri uveljavljanju svojih pravic obvezno predložiti račun. Da je bil nakup opravljen pri določenem ponudniku, je mogoče dokaz(ov)ati tudi na druge načine (npr. bančni izpisek, promet na kreditni kartici ...). Glede na to, da smo se ob uveljavitvi sistema davčnih blagajn večkrat srečali s podobnimi pritožbami potrošnikov, smo za pojasnilo prosili Finančno upravo RS. Če bi pojasnilo prodajalca držalo, bi bila to namreč za potrošnike nesorazmerna ovira, ki nima podlage v zakonu.

Finančna uprava je pojasnila, da lahko prodajalec pri davčnem potrjevanju kasnejših sprememb prvotnih računov, ki so posledica npr. vračila blaga zaradi odpoklica s trga, datoteko s podatki o izdanem dobropisu posreduje v potrditev tudi brez navajanja podatkov o prvotnem računu, ki se spreminja. Iz popravka računa (dobropisa) pa mora biti razvidno, da je podlaga za dobropis odpoklic izdelka. Potrošniki torej tudi zaradi novega sistema davčnega potrjevanja računov niso izključno zavezani k predložitvi računa, bistveno je namreč, da lahko izkažejo, da gre za umik izdelka s trga in da so za navedeni izdelek plačali kupnino.

Avtorica: Anja Pikelc

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA