Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
09. december 2011

V prednovoletnem obdobju se občutno poveča tudi prodaja igrač in drugih otroških izdelkov. Med njimi so tudi med starši popularne sestavljive penaste preproge oz. puzzle preproge, ki so jih lansko leto vzeli iz prodaje zaradi možnosti, da vsebujejo preveč zdravju škodljivega formamida. Preproge so zdaj spet na policah, saj zakonodaja dovoljuje njihovo prodajo, če količine snovi, ki spadajo v skupino CMR - rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene snovi, ne presegajo do zdaj veljavnih mejnih vrednosti. Kljub temu potrošnikom na ZPS svetujemo, da se za nakup sestavljivih penastih preprog odločijo le, če jim prodajalec lahko dokaže, da ne vsebujejo formamida. Odgovorni prodajalci bodo to dokazali brez težav.

ZPS namreč meni, da ni dovolj samo zmanjšati tveganje, ampak je treba upoštevati previdnostno načelo in stik otroka s katerimi koli strupenimi snovmi preprečiti. V Belgiji nato pa tudi v Franciji so npr. že decembra lani sprejeli prepoved prodaje sestavljivih penastih preprog na osnovi prepričanja, da v izdelkih za otroke ne sme biti kemikalij iz skupine nevarnih snovi kot so CMR, kamor sodi tudi formamid, kar je v skladu z direktivo EU o varnosti igrač iz leta 2009, ki od 20. julija 2013 predvideva znatne zaostritve glede prisotnosti zdravju škodljivih snovi v igračah.

V zadnjem letu so v Franciji že pripravili zaostrene pogoje glede vsebnosti formamida v izdelkih za otroke, ki naj bi v veljavo stopili v naslednjem letu, belgijski zakonodajalec pa odslej zahteva, da ponudniki pred začetkom prodaje sestavljivih penastih preprog predložijo dokaze, da ne vsebujejo nevarnih snovi, tudi formamida.

ZPS svetuje:
Premislite, ali sestavljive penaste preproge resnično potrebujete. Sestavljive penaste podloge niso nujno potreben izdelek za otroka. Formamid je hlapna substanca, kar pomeni, da sčasoma izhlapi. Zanesljivega podatka o tem, koliko časa se še lahko zadržuje v peni, ni. Zakaj bi torej otroke izpostavljali tveganju?

Kot alternativo predlagamo: bombažne preproge, različne tekače, podloge iz kokosa ali jute, prešite odeje iz bombaža (polnilo je lahko sintetično) …

Če se boste vseeno odločili za nakup in uporabo, vam priporočamo, da kupite sestavljivo penasto preprogo, za katero vam prodajalec lahko dokaže, da ne vsebuje formamida.

Če ste sestavljivo penasto preprogo dobili v dar, jo, preden jo začne uporabljati otrok, vzemite iz embalaže in jo vsaj 14 dni pustite v dobro prezračenem prostoru.

Več informacij: Puzzle preproge - V izdelkih za otroke naj ne bo rakotvornih snovi!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA