Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
15. februar 2011

Iz Baby Centra so nas obvestili o prvih rezultatih preverjanja vsebnosti formamida v sestavljivi preprogi Baby Unikatoy.

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, ki je opravil meritve, v svoji oceni zdravstvenega tveganje omenjenega vzorca navaja:

“Vzorec “PUZZLE PENA BABY UNIKATOY”, glede na izmerjeno vsebnost formamida (izmerjena vsebnost znaša 700 mg/kg oz. 0,07%), ne predstavlja resne nevarnosti za zdravje otrok glede na trenutno veljavna in znana strokovna spoznanja ter podan namen in način uporabe.


Kljub temu so v zaključku te ocene dodali: “Ne glede na to opozarjamo, da je pri otrocih potrebno zmanjšati izpostavljenost substancam, ki so uvrščene v skupino CMR substanc (rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene substance) na najmanjšo možno raven, dokler ne bodo opravljene ocene tveganja, ki bodo pokazale, kakšne so lahko posledice uporabe igralnih podlog, ki vsebujejo formamid, za zdravje otrok, in katere so tiste vsebnosti formamida v njih, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje in varnost otrok, zato priporočamo uporabo primernejših topil/mehčal pri proizvodnji izdelkov/igrač namenjenih za otroke”.

Sestavljive penaste podloge Baby Unikatoy so sedaj ponovno v prodaji.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije kljub temu opozarjamo
V Belgiji so decembra lani sprejeli odločitev za prepoved prodaje sestavljivih penastih preprog na osnovi prepričanja, da v izdelkih za otroke ne sme biti niti sledi kemikalij iz skupine nevarnih snovi kot so CMR substance, kamor sodi tudi formamid. Ta prizadevanja so tudi v skladu z direktivo EU, ki je stopila v veljavo julija 2009, in od 20. julija 2013 prepoveduje uporabo CMR substanc v izdelkih za otroke.

ZPS v celoti podpira stališče, da ni dovolj samo zmanjšati tveganje, ampak je treba stik otroka s strupenimi snovnmi popolnoma preprečiti. Zakonodaja zaenkrat sicer še dovoljuje prodajo puzzle preprog in ostalih izdelkov, ki ne presegajo dovoljene količine substanc CMR. V trgovinah boste zato puzzle preproge spet našli, za nakup pa se odločite samo, če vam prodajalec lahko dokaže, da ne vsebujejo nikakršnih, niti zakonsko določenih količin substanc CMR, med katere sodi tudi formamid. Odgovorni prodajalci bodo to brez težav dokazali.

ZPS svetuje:

  • Premislite, ali sestavljive penaste preproge resnično potrebujete. Penaste sestavljive podloge niso nujno potreben izdelek za otroka.
  • Svetujemo, da se uporabi izognete. Formamid je hlapna substanca, kar pomeni, da sčasoma izhlapi. Podatka o tem, koliko časa se še lahko zadržuje v peni, ni. Zakaj bi torej otroke izpostavljali tveganju?
  • Kot alternativo predlagamo: bombažne preproge, različne tekače, podloge iz kokosa ali jute, prešite odeje iz bombaža (polnilo je lahko sintetično) …

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA