Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
02. julij 2010

Z informacijami o snoveh v napihljivih blazinah, ki so škodljive za zdravje, in z opozorili o nevarnih vrvicah na oblačilih seveda ne mislimo kvariti dopustniškega razpoloženja. Nasprotno, če nevarnosti in tveganja poznamo, se jim lahko izognemo in počitnice bodo še lepše!

Otroci so lahko ure in ure v vodi, če se igrajo z napihljivimi igračami in blazinami. Nekatere so namenjene učenju plavanja, druge zgolj veselju in uživanju v vodi in na obali, kjer se veselje nadaljuje. Otroci se na blazinah igrajo, počivajo in spijo. Izdelki ne stanejo veliko in starši radi ugodijo prošnjam otrok, naj jih kupijo.

Testi napihljivih blazin in vodnih igrač vzbujajo skrb
Vrvice na oblačilih so lahko nevarne
"Crocsice" in varnost
Zaščita pred okuženimi klopi

Testi napihljivih blazin in vodnih igrač vzbujajo skrb
Lansko poletje je nemški inštitut TÜV Rheinland LGA testiral napihljive izdelke za kopanje, ki jih ponujajo po plažah v deželah ob Sredozemskem morju, v Grčiji, na Hrvaškem, v Italiji, Španiji in Turčiji, in ugotovil, da je stanje zaskrbljujoče. Testirali so 25 izdelkov, blazine, igrače v obliki živali, obroče in rokavčke za učenje plavanja, za katere je treba odšteti od 5 do 10 evrov. Izkazalo se je, da so vsi testni vzorci slabo izdelani in iz cenene plastike, ki vsebuje preveliko količino prepovedanih ftalatov. To so nevarne snovi, ker so kancerogene in motijo delovanje hormonov. V šestih izdelkih so odkrili škodljive policiklične aromatske ogljikovodike, za katere utemeljeno domnevajo, da so kancerogeni, povzročajo dedne spremembe in vplivajo na reprodukcijske sposobnosti. Najslabši so bili rezultati analize materialov, iz katerih so izdelane napihljive blazine. Rezultati so toliko bolj zaskrbljujoči, ker kemikalije skozi kožo prehajajo v telo, otroci pa se med igro in pri uporabi dotikajo površine teh izdelkov z golim telesom. Poleg kemičnih so ugotovili tudi nekatere mehanske pomanjkljivosti. Tako so otrokom dostopni majhni deli, ki jih lahko pogoltnejo, z vrvicami pa se lahko med igro celo zadušijo. Sporočilo testa je bilo, naj starši ne kupujejo cenenih napihljivih igrač in blazin na stojnicah in v cenenih trgovinah v turističnih državah in naj ne zaupajo nepoznanim proizvajalcem.

Letos pa ugotovitve testov iz Nemčije (analizirali so kakovost 13 napihljivih blazin), objavljenih v reviji Öko-test, kažejo, da tudi izdelki na nemškem trgu niso nič manj zaskrbljujoči. Tako poraznih rezultatov niso pričakovali tudi zato, ker so preizkusili tudi nekatere dražje izdelke. Pokazalo se je, da so vse blazine na testu vsebovale preveč snovi, ki so škodljive za zdravje. Kemične analize so dokazale, da so štirje vzorci vsebovali veliko policikličnih aromatskih ogljikovodikov, v petih so odkrili ftalate, v osmih rakotvorni isoforon, v devetih živčni strup fenol. Nimamo sicer podatkov, če testirane izdelke prodajajo tudi pri nas, a je stanje zelo zaskrbljujoče, saj je na trgu veliko napihljivih izdelkov.

Staršem svetujemo, naj ne ugodijo vztrajnim prošnjam otrok, ki želijo imeti napihljive blazine in igrače za kopanje. Tveganju se bomo izognili le tako, da teh izdelkov ne bomo kupili. Če pa bomo že popustili prošnjam, potem moramo vsaj poskrbeti, da bodo otroci čim manj časa v neposrednem stiku z nevarnimi materiali. Igro v vodi odsvetujemo, saj je nevarna tudi zato, ker so otroci dolgo izpostavljeni soncu. Ko blazine uporabljamo na plaži, pa poskrbimo, da bodo vedno prekrite s tekstilom (brisačo). Pa še to: blazin ne napihujmo z usti, ampak s pomočjo tlačilke, saj tako ustnice ne bodo prišle v stik z nevarnimi kemikalijami!

Vrvice na oblačilih so lahko nevarne
Mnogi starši se ne zavedajo, da so za otroka lahko nevarna oblačila z vrvicami. Dejstvo pa je, da obstaja resna nevarnost, da se lahko oblačilo z vrvicami zatakne v igrala in plezala na igriščih, v pohištvo in vrata, v ograjo, v dele kolesa ali avtomobila, posledice pa so lahko hude telesne poškodbe. Če se otrok med igro z vrvicami ujame in obvisi na višini, so lahko posledice tudi usodne. Na nevarnosti opozarjajo nesreče in številni primeri, ko so oblačila umaknili iz prodaje (seznami RAPEX, www.ec.europa.eu/rapex ), kar priča, da je na evropskem trgu veliko poletnih, zimskih in športnih oblačil, ki ne izpolnjujejo zahtev ustreznega evropskega varnostnega standarda.

Ugotovitve posebnega dvoletnega projekta, ki je potekal na pobudo Evropske komisije (Slovenija ni sodelovala), so zaskrbljujoče: vsako deseto oblačilo (pregledanih je bilo 16.000 oblačil) je bilo nevarno. Kako je potekal projekt, kaj so ugotovili in kaj priporočajo staršem, vas podrobneje seznanjamo na našem spletnem mestu (www.zps.si ).

Svetujemo, da preden otroci odidejo na počitnice, skrbno pregledamo vsa njihova oblačila in odstranimo ali ustrezno skrajšamo vrvice in trakove. Bolje je oblačilo zavreči, kot pa tvegati, da se zgodi nesreča! Posebej nevarne so vrvice blizu vratu in glave. Še posebej skrbno pazimo na športne jakne in jopice s kapucami, poletne majice in kopalke in na vsa oblačila, sešita doma!

"Crocsice" in varnost
Živopisni plastični natikači, ki jih poznamo pod imenom "crocsice", so osvojili svet in tudi naše otroke. Za najmlajše prodajajo modele, ki imajo na peti pasek, da jim med hojo ne zdrsnejo z nog. Mnenja stroke so deljena. Nekateri menijo, da je to zdrava in primerna poletna obutev, ki ne drsi, odprtine pa poskrbijo, da se noge ne potijo. Drugi opozarjajo, da so ti natikači za aktivnejše otroke kljub njihovi spretnosti premalo stabilni in so lahko zlasti pri športu tudi nevarni (več je poškodb). Starše pa bolj kot ta mnenja begajo sporočila iz Amerike o poškodbah otrok na tekočih stopnicah v nakupovalnih centrih. Kar nekaj otrok se je z natikači zataknilo med stranski rob in stopnico. Noge niso mogli rešiti iz prijema in posledice so bile poškodbe stopala in/ali prstov. Čeprav statistike kažejo, da se nesreče na tekočih stopnicah zaradi zatikanja obuval dogajajo z vsemi vrstami obutve, pa strokovnjaki opozarjajo starše, da je tveganje pri uporabi "crocsic" večje in svetujejo, naj jih otroci ne nosijo v mestu. Prav tako svetujejo, naj jih med športnimi dejavnostmi raje zamenjajo s primernejšo obutvijo, torej s športnimi copati, ki pa tudi niso varni, če jih otroci zaradi modnih učinkov ne zavezujejo. Varno gibanje omogočajo le, če so zavezani!

Zaščita pred okuženimi klopi
V Sloveniji je menda okuženih veliko klopov. Za vse, ki se niso pravočasno spomnili in s cepljenjem poskrbeli za zaščito pred klopnim meningitisom, smo zbrali nekaj informacij. Nevarnost pred klopi je v Sloveniji največja od spomladi do jeseni. Prepričanje, da padajo na nas z dreves, je menda zmotno, čakajo nas skriti v travi in v podrasti listnatih gozdov, zato se izogibajmo brezpotjem in hodimo po poteh. Dalj časa je klop prisesan na kožo, večja je verjetnost okužbe. Ko okuženemu klop uspe priti na žrtev, do šest ur išče mesto za hranjenje, nato porabi nekaj časa, da predre kožo in še deset ur za sesanje krvi, pri tem pa lahko povzročitelji bolezni zaidejo v gostiteljevo telo. Zato je tako pomembno, da kožo pravočasno pregledamo in klopa čim prej odstranimo. Pri majhnih otrocih ga najpogosteje najdemo na glavi in zgornjem delu telesa. Najraje se skrije med lase ali za ušesa, pri odraslih pa poišče nežne dele, kjer je koža najtanjša; najdemo ga za ušesi in ob robu lasišča, pod pazduho, pod dojkami, v bližini popka, v dimljah, na notranji strani stegen…

vip_klicaj_2Klopa ne smemo odstranjevati z oljem, petrolejem, ali s kremami. Res je, da bomo klopa lažje odstranili, vendar je tudi verjetnost za okužbo večja, saj klop zaradi pomanjkanja zraka izloči večjo količino telesne tekočine!

Kljub vsem opozorilom pa je verjetnost, da bomo dobili klopa, dokaj majhna. Vsi tudi niso okuženi, zato je tveganje, da zbolimo, majhno. Z enostavnimi ukrepi ga lahko še zmanjšamo. V naravo hodimo oblečeni v svetla (klopa bomo hitreje opazili) in gladka oblačila (klop se teže oprime), ki imajo, če je le mogoče, dolge hlačnice (zatlačimo jih v čevlje!), majice pa dolge rokave. Svetujemo, da uporabljate repelente, ki vas bodo še dodatno zaščitili. Vedeti pa moramo, da je trajanje njihovega učinka časovno omejeno, zato moramo zaščito pravočasno obnoviti! A ne pretiravajmo, saj repelenti vsebujejo strupe, ki so škodljivi tudi za ljudi (to velja tako za sintetične kot za učinkovine naravnega izvora). Po prihodu domov se oprhajmo in umijmo glavo, nato pa temeljito preglejmo telo. Oblačila skrtačimo ali, še bolje, operemo. Če najdemo na koži klopa, ga s pinceto previdno odstranimo. Če ga odstranimo dovolj zgodaj, je nevarnost za okužbo manjša.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA