Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016
Odpoklici 2016
23. november 2016

Uvoznik je objavil odpoklic punčke Fashion.

Podatki o izdelku
Izdelek: punčka Disney Fashion
Pakirano: 1 kom v škatli
Označbe na embalaži: no. 395a
Proizvajalec: AM.Int.Grov.ltd
Država porekla: Kitajska
Distributer: Epik Edin d.o.o., Cesta prvih borcev 21, 8250 Brežice

Vzrok odpoklica
Igrača je bila analizirana v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Opravljene analize vzorca igrače v so pokazale, da igrača vsebuje di-2-etilheksil ftalat (DEHP) v koncentraciji 2,5% (čevlji) in 3,7% (roke in noge), ter di-izononil ftalat (DINP) 0,67% (čevlji) ter 1,1% (roke in noge)

Izdelek ni skladen z Uredbo o varnosti igrač in predstavlja resno tveganje za zdravje otrok.

Zps svetuje
V primeru,da imate igračo doma, jo odstranite iz dosega otrok. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Ftalati
Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA