Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2016
Odpoklici 2016
18. oktober 2016

Na zadnjem testu otroških avtosedežev, ki ga skupaj izvajamo potrošniške organizacije in avtomobilski klubi, se je model Recaro Optia med čelnim trkom snel s podstavka in skupaj z lutko otroka poletel naprej. Recaro je že reagiral in omenje sedeže odpoklical, nekaj so jih prodali tudi v Sloveniji.

Zadnje rezultate testa otroških avtosedežev bomo objavili prihodnji teden, pred objavo pa smo proizvajalce obvestili o tem, kako se je odrezal njihov izdelek. Pri Recaru so na slab rezultat takoj reagirali in sedež umaknili s trga, hkrati pa objavili odpoklic vseh podstavkov Recaro fix.

Recaro2 okt16V sporočilu, na spletni strani slovenskega zastopnika za Recaro, so zapisali, da so se med testom, ki je zahtevnejši kot zahteva osnovni standard ECE-R44/04, deformirali zatiči, ki povezujejo podstavek Recaro fix in otroški avtosedež, zato se je ta snel s podstavka. Težava je nastala zaradi specifičnih lastnosti materiala, iz katerega so izdelani zatiči, ki so jih uporabili v proizvodnji podstavkov s serijskimi številkami od
Fotografija: Recaro Slovenija

ER01000000 do vključno ER01017825.

Vse omenjene podstavke bodo zato brezplačno zamenjali, v sistem zamenjave pa so vključili tudi enake podstavke, ki so jih potrošniki kupili za uporabo z lupinico Privia. Pri njej na testu leta 2014 sicer nismo zaznali težav, prav tako je lupinico mogoče v avtomobil namestiti tudi brez podstavka, le z varnostnimi pasovi, kar vsem lastnikom priporočamo do zamenjave podstavka.

V Sloveniji je zastopnik do zdaj prodal le manjše število omenjenih podstavkov. Vse, ki jih še niso prodali, so vrnili matični tovarni, znane kupce pa bodo o programu zamenjave obvestili osebno.

Če bi se radi prepričali, ali je vaš podstavek med odpoklicanimi, lahko na spletni strani Recaro v poseben obrazec vpišete serijsko številko podstavka (najdete jo na njegovem spodnjem delu) in se registrirate v program zamenjave. Če želite, lahko to za vas opravi tudi slovenski zastopnik v njihovi ljubljanski poslovalnici.

Podatki o izdelku
Izdelek: Podstavek za otroški avtosedež Recaro fix (v uporabi s sedežem Optia ali lupinico Privia)
Blagovna znamka: Recaro
Serijska številka: od ER01000000 do vključno ER01017825
Distributer v Sloveniji: Recaro, Podutiška cesta 81, Ljubljana (tel.: 051-624 777, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

Kje najdete serijsko številko?

Na spodnji strani podstavka                                       Na embalaži

Recaro1 okt16

Fotografija: Recaro Slovenija

Vzrok odpoklica
Na testu potrošniških organizacij in avtomobilskih klubov se je izkazalo, da zatiči, ki sedež povezujejo s podstavkom, ne zdržijo povečane obremenitve med čelnim trkom. Otroški avtosedež zato lahko poleti naprej in poškoduje ne samo otroka, pač pa tudi sedečega na voznikovem oziroma sovoznikovem sedežu.

ZPS svetuje
Če imate otroški avtosedež Recaro Optia, ga takoj prenehajte uporabljati in se obrnite na zastopnika. Kdor pa ima lupinico Privia, naj jo v avtomobil do zamenjave podstavka pritrjuje z varnostnim pasom.

Video s testa

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA