Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklici 2017

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru rednega inšpekcijskega nadzora odvzel več vzorcev izdelkov za otroke, ki jih otrok lahko daje v usta, z namenom preverjanja njihove skladnosti s predpisi. Izdelki so bili analizirani v laboratorijih Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor in sicer na določene kemijske parametre ter ustreznost označevanja.

Podatki o izdelku
Ime izdelka: Seevil slinček
Št. artikla: 493010
EAN koda: 3830041544938
Proizvajalec: SeEVIL d.o.o., Straža; Hruševec 37; 8351 Straža

Vzrok odpoklica
Opravljene analize za slinček so pokazale, da izdelek, v spodnjem plastificiranem delu, vsebuje količine di-izononil ftalata, ki so večje od dovoljenih in lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Ukrep
Izdelke je proizvajalec umaknil s trga in odpoklical.

ZPS svetuje
V primeru, da imate ta slinček doma, ga odstranite iz dosega otrok. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Ftalati
Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

Fotografija: Zdravstveni Inšpektorat

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA