Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Brošure
Brošure
30. julij 2007

Problem! Nevarne igrače na trgu.

Ali veste?

 • Da se lahko otrok med igro z igračami poškoduje ali zastrupi?

  Podatki o nesrečah otrok, ki so se zgodile zaradi igrač, opozarjajo, da na trgu ni dovolj poskrbljeno za kakovost in varnost igrač! Najbolj izpostavljeni so mali otroci. Kako resen je problem varnosti igrač, opozarjajo tudi podatki o nevarnih izdelkih na evropskem trgu, ki se zbirajo v sistemu RAPEX (sistem medsebojnega obveščanja nadzornih organov držav članic EU o nevarnih neživilskih izdelkih na evropskem trgu). Na vrhu seznama so že nekaj let prav igrače. Iz podatkov za leto 2005 vidimo, da predstavljajo igrače kar četrtino vseh varnostno neustreznih izdelkov. Velik del izdelkov prihaja iz Daljnega vzhoda, mnogo igrač pa je tudi iz držav EU, kar je še posebej zaskrbljujoče. Pri nas ureja varnost igrač Pravilnik o varnosti igrač, v katerem so zajete zahteve ustrezne evropske direktive. Igrače so lahko nevarne, ker...niso primerne za otrokovo starost,...so slabo oblikovane in neprimernih dimenzij (majhni delci, konice...) ali slabo izdelane (ostri robovi, slabi šivi...),...ne dosegajo zahtevanih fizikalnih in mehanskih lastnosti (trdnost, električne varnostne zahteve...),...so izdelane iz vnetljivih materialov,...vsebujejo zdravju škodljive snovi.

  Nekatere igrače so nevarne že po svoji naravi (baloni, žoge, pikado, projektili, lok, pištola...). Ko se otroci igrajo z njimi, mora biti prisotna odrasla oseba! Pa ne le takrat. Starši se premalo zavedajo nevarnosti - otroke je treba med igro vedno nadzirati!
 • Da so dobre igrače opremljene z varnostnimi opozorili?

  Pri nakupu naj imajo prednost igrače, ki imajo priložene obširne informacije in varnostna opozorila. Pri dobro označenih izdelkih je večja verjetnost, da je proizvajalec upošteval vse varnostne zahteve.Odgovorni proizvajalci igrač se zavedajo, kako pomembno je označevanje in poskrbijo, da so na njihovih izdelkih oziroma embalaži zapisane vse pomembne informacije o lastnosti igrače, o tem kako deluje, kateri starosti otrok je namenjena, kako ravnati z njo in kako zaščititi otroka pred nevarnostjo oziroma tveganji. Pri nas morajo biti informacije in varnostna opozorila na igračah zapisana v slovenščini in na dobro vidnem mestu, da pritegnejo pozornost potrošnikov.
 • Da se najpogosteje poškodujejo otroci, mlajši od treh let, zato so na igračah, ki so neprimerne za to starost, napisi "ni primerno za otroke, mlajše od 3 let" ali znak z istim pomenom?

  Otroku kupujmo igrače, ki so primerne za njegovo starost. Tiste igrače, ki so namenjene mlajšim, starejše dolgočasijo, tiste, ki so namenjene starejšim, pa so lahko za mlajše nevarne. Igrače, ki jim mali otroci niso dorasli in so lahko zanje nevarne, so zaradi večje varnosti posebej označene. Opremljene so z napisi "Ni primerno za otroke, mlajše od 3 let" ali z znakom z istim pomenom, ki mora biti dovolj velik, da ga hitro opazimo. Nahaja se na etiketi oziroma na nalepki na igrači ali na embalaži, oziroma na lističu, ki je igrači priložen.
 • Da moramo biti pozorni na kakovost in obliko igrač? Nevarni so majhni deli, igrače z ostrimi, štrlečimi in koničasti deli, pa tudi mehke igrače!

  Ko kupujemo igrače, se ne smemo zanašati na proizvajalca oziroma trgovca. Na trgu je mnogo nekakovostno izdelanih igrač, lahko so slabo oblikovane, zato je prav, da igračo sami čim bolj pozorno pregledamo. Igrače za najmlajše otroke morajo biti brez ostrih robov in konic, oblikovane pa tako, da jih ni mogoče razstaviti na manjše dele, ki bi lahko zašli v sapnik in onemogočili dihanje. Za otroke, ki radi vtikajo igrače v usta, so nevarni vsi štrleči deli (ozko držalo ropotuljice), ki jih otrok v prvih mesecih še ni sposoben sam izvleči. Nevarni so lahko tudi slabo prišiti ali prilepljeni dodatki (oči, nos, gumbi), slabi šivi, ker omogočajo dostop do polnil, slaba kakovost tkanin, iz katerih so narejene igrače. Pri nakupu igrač moramo biti pozorni na materiale in vonj, saj imajo mnoge zaradi neprimernega skladiščenja in transporta vonj po starem, po plesni ali vlagi, kar lahko povzroča zastrupitve. Previdni bodimo tudi z baloni: otroka ogrožajo vrvice, elastike, sponke...
 • Da so lahko v igračah zdravju škodljive kemične snovi, ki povzročajo alergije ali pa se nalagajo v telesu in dolgoročno vplivajo na otrokovo zdravje?

  Vedno več je dokazov, da vsebujejo nekateri materiali, iz katerih so izdelane igrače (plastika, barve, laki, tekstilni materiali, lepila...), kemikalije, ki ogrožajo zdravje otrok. Lahko povzročijo alergijo (na koži, očeh, dihalih). Nekatere snovi lahko nevarno učinkujejo čez dalj časa. V organizem prihajajo skozi kožo, slino in sluznico in se v njem nalagajo. Njihov vpliv na zdravje je bolj skrit, ker je opazen šele čez več let in se ga še premalo zavedamo. Kot ugotavljajo, te snovi povzročajo trajne poškodbe organov, rakava obolenja, zmanjšanje reprodukcijskih sposobnosti...Po zdaj veljavnih pravilih je prepovedana uporaba ftalatov za izdelavo PVC-igrač za otroke do 3. leta starosti, ki jih otroci med igro pogosto dajejo v usta (ropotulje, grizala). Dokazano je, da so škodljivi za zdravje: vplivajo na žleze z notranjim izločanjem, povzročajo alergije, astmo, raka. Potrošniške organizacije se zavzemamo, da bi prepovedali uporabo teh snovi v vseh PVC-izdelkih, s katerimi prihajajo otroci v stik.Pravilnik o varnosti igrač konkretno omenja še prisotnost osmih težkih kovin s količinskimi omejitvami. Tudi to vzbuja skrb. Seznam bi morali razširiti in popolnoma prepovedati prisotnost teh snovi v igračah, ker so že v majhnih količinah nevarne za človeka.V mnogih igračah so tudi dišave, ki so lahko tudi nevarne za zdravje. Raziskave opozarjajo, da je treba seznam prepovedanih kemikalij razširiti in s spremembo zakonodaje doseči, da proizvajalci pri izdelavi igrač ne bodo smeli uporabljati zdravju škodljivih snovi.
 • Da lahko preglasne igrače trajno poškodujejo otrokov sluh?

  Otrokom že od rojstva naprej kupujemo najrazličnejše glasbene, zvočne igrače, ki naj bi jih pomirjale. Najprej jim kupujemo jokajoče punčke, cvileče mehke igrače, raglje, telefone, avtomobile s sirenami, glasne motorje, letala, pozneje pa so na vrsti različne avdio naprave. Raziskave kažejo, da so mnoge med njimi preglasne. Za nežna otroška ušesa so lahko preglasne celo zvočne igrače, ki jih uporabljamo ob otroških posteljicah. Nevarnost, da bo otrokov sluh trajno poškodovan, je večja, če so otroci hrupu izpostavljeni dalj časa, pomembna pa je tudi oddaljenost od vira hrupa. Zdravniki opozarjajo na naraščajoče okvare sluha pri otrocih, zato bodimo previdni. Če se le da, raje ne kupujmo glasnih igrač, predvsem takih, ki ustvarjajo hrup v otrokovi neposredni bližini!
 • Da lahko napake pri igračah, ki jih poganja elektrika, povzročijo kratek stik, požar, opekline?

  Električne igrače morajo izpolnjevati električne varnostne zahteve. Na elektriko so lahko priključene le prek transformatorja. Napake lahko povzročijo kratek stik. Oblikovane in izdelane morajo biti tako, da se ne pregrevajo, sicer se lahko otroci poškodujejo, opečejo, lahko izbruhne celo požar. Poskrbite, da igro nadzorujejo odrasli.
 • Da so igrače v državah EU opremljene z znakom CE? Znak ni zagotovilo, da so izdelki varni, je le izjava proizvajalca oz. trgovca, da so pri izdelavi upoštevali zahteve EU glede zdravja, varnosti in varovanja okolja.

  Skladno z evropsko zakonodajo o varnosti izdelkov morajo biti igrače, ki jih prodajajo na skupnem evropskem trgu, obvezno označene z oznako CE. Oznaka ni namenjena potrošnikom, ampak nadzornim organom in je le izjava proizvajalca oziroma trgovca (za izdelke, ki se uvozijo na evropski trg), da igrača dosega raven varnosti, ki jo zahtevajo predpisi v Evropski uniji. To pa še ne zagotavlja, da ima vse varnostne lastnosti, kot jih zahteva evropska zakonodaja. Za uporabo znaka CE namreč proizvajalcu oz. trgovcu ni treba pridobiti certifikata o opravljenih varnostnih preizkusih v  neodvisni ustanovi za preizkušanje. Gre torej za proizvajalčevo "samooznačevanje". Izkušnje kažejo, da se uporaba znaka zlorablja. Oznako CE imajo tudi igrače, za katere so s preverjanjem ugotovili, da so nevarne (igrače na seznamu nevarnih izdelkov RAPEX).

Kako ukrepati?

 • Če naletite na nevarno igračo, obvestite o tem zdravstveno inšpekcijo!

  Poskrbite, da bo informacija prišla do tistih, ki lahko ustavijo prodajo in tako preprečijo nadaljnje kupovanje in uporabo nevarne igrače! Pri nas je nadzor nad kakovostjo in varnostjo igrač zaupan zdravstveni inšpekciji, ki ukrepa v skladu s svojimi pooblastili. Če ugotovi nepravilnosti, ki niso v njeni pristojnosti (na primer električna varnost), zadevo odstopijo tržni inšpekciji.

Ne pozabite!

 • Pri nakupu dajte prednost igračam, ki so opremljene z varnostnimi informacijami. Te morajo biti v celoti prevedene v slovenščino!

  Ne kupujte neoznačenih ali slabo označenih igrač! Odgovorni proizvajalci opremijo igrače z vsemi potrebnimi informacijami, obvestili in opozorili. Enako ravnajo tudi zaupanja vredni trgovci. Tveganje pri nakupu igrač, ki nimajo varnostnih informacij in tistih, ki nimajo znaka CE, je večje!
 • Igrače, ki so namenjene starejšim otrokom, so lahko nevarne za mlajše!

  Mlajši otroci se radi igrajo z igračami starejših bratov in sestric, zato bodite še posebej pozorni na sporočila, katere igrače iz varnostnih razlogov niso primerne za male otroke. Najbolje je, da jih umaknete iz dosega njihovih rok.
   

 • Poskrbite, da bodo igro vedno nadzorovali odrasli!

  Otroci morajo biti med igro vedno pod nadzorom, ne le takrat, ko se igrajo z nevarnimi igračami. Igre z lokom in puščicami in z igračami, kot je pikado, lahko povzročijo hude poškodbe. Zato je treba poskrbeti, da pri igri sodelujejo odrasli in pazijo, da otroci v navdušenju ne bi prekoračili varnostnih meja.
 • Zakon nalaga odgovornost za kakovost in varnost igrač proizvajalcu in prodajalcu!

  Zaradi sproščenih pogojev trgovanja veljajo v državah Evropske unije nova pravila, ki odgovornost za kakovost in varnost igrač nalagajo na ramena tistih, ki izdelke izdelujejo oziroma prodajajo. Nesreče opozarjajo, da je kršitev veliko, saj so na trgu številne nevarne in varnostno sporne igrače. Veliko lahko za ureditev razmer na trgu in zmanjšanje problema varnosti naredi nadzorna služba, potreben pa je tudi zahteven in ozaveščen potrošnik, ki s pravilnimi nakupi poskrbi za hitrejše izločevanje neodgovornih proizvajalcev na trgu.

Zloženka v pdf.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več