Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni podatki
Osebni podatki
24. januar 2019

Francoski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (CNIL) je podjetju Google naložil plačilo kazni v višini 50 milijonov evrov zaradi kršitve Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Google namreč ni izpolnjeval obveznosti transparentnega in ustreznega informiranja potrošnikov v procesu ustvarjanja Googlovega uporabniškega računa in nastavitev mobilnega telefona z operacijskim sistemom Android. Obdelava osebnih podatkov temelji na neveljavno pridobljeni privolitvi potrošnikov, kar pomeni, da za obdelavo Google nima zakonite pravne podlage.

Odločitev CNIL si lahko preberete tukaj. 

Tudi švedski nadzorni organ se je odločil, da bo proti Googlu začel preiskavo, in sicer na podlagi prijave švedske potrošniške organizacije Sveriges Konsumenter. Naj vas spomnimo - gre za prijavo, ki smo jo pri Informacijskem pooblaščencu vložili tudi sami kot del skupne kampanje nekaterih evropskih potrošniških organizacij, pripravila pa jo je norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet .

Vsekakor je dobra novica, da so nadzorni organi začeli konkretno ukrepati proti nezakonitim obdelavam osebnih podatkov spletnih velikanov, kot je Google. Potrošniki namreč vse bolj izgubljajo nadzor nad svojimi osebnimi podatki, ne, da bi se tega zares zavedali.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA