Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni podatki

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val Covid-19 (PKP4) vsebuje tudi člene, povezane z uveljavitvijo posebne aplikacije, s katero bi omogočili nadzor širjenja bolezni Covid-19 med potrošniki. Zveza potrošnikov Slovenije je v mesecu aprilu vladi in ministrstvom že poslala stališče potrošniških organizacij glede uporabe tovrstnih aplikacij, v zdajšnjem predlogu zakona pa nas je zmotilo predvsem določilo o obveznosti uporabe, pri čemer tudi podpiramo stališča Informacijske pooblaščenke, izražena v sporočilu za javnost z dne 30. 6. 2020.

Kot smo zapisali v našem pismu vladi in ministrom za zdravje, javno upravo, pravosodje, gospodarstvo, razvoj in tehnologijo ter notranje zadeve, učinkovitost uporabe tehnologije, kakršno predstavljajo aplikacije za sledenje uporabnikov, še ni bila dovolj ocenjena. Vsekakor so analize velikih količin zbranih podatkov, mobilne aplikacije in druge sodobne tehnologije lahko koristna orodja za nadzor pandemije, a je v kriznih časih še toliko bolj pomembna zaščita osnovnih pravic in svobode potrošnikov.

Izhajajoč iz predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val Covid-19 (PKP4), ki v 29. členu predvideva obvezno uporabo aplikacije za beleženje okuženosti s koronavirusom za vse, ki so potrjeno okuženi ali jim je bila odrejena karantena, hkrati pa predvideva tudi globo v višini od 200 do 600 evrov za neupoštevanje tega določila, bi zelo težko govorili o tem, da je uporaba aplikacije prostovoljna.

Še posebej nas je zmotilo, da je obvezna uporaba predvidena tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena. Takšni potrošniki niso potrjeno okuženi in zato ne predstavljajo neposrednega tveganja za okolico, z obvezno uporabo aplikacije pa bi se lahko zgodilo, da bi jim sledili in na ta način ugotavljali, ali se držijo odrejene karantene.

Eno od priporočil potrošniških organizacij, članic Evropske potrošniške organizacije BEUC, govori ravno o tem, da morajo imeti potrošniki možnost, da se za uporabo aplikacije odločijo jasno in samostojno, torej prostovoljno ter na osnovi začasnosti. Pred širšo uporabo bi morali zagotoviti tudi praktični preizkus pri običajnih uporabnikih in ranljivih skupinah uporabnikov (starejši, mladostniki ...), ali in kako razumejo informacije, ki jih podaja aplikacija, ter kako se nanje odzivajo.

Vse odgovorne še enkrat pozivamo, da pred morebitno uveljavitvijo aplikacije uskladijo predlagane ukrepe in predpis z Informacijskim pooblaščencem, tako z vidika zasebnosti, prostovoljnosti kot sorazmernosti, in da ZPS zagotovijo vse potrebne informacije, da bomo lahko potrošnikom, ki se bodo obrnili na nas, podali točen in neodvisen nasvet glede uporabe aplikacije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA