Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni podatki
Osebni podatki
05. februar 2020

Včeraj je irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov - Data Protection Commission (DPC) v izjavi za javnost sporočil, da začenja uradno preiskavo proti Googlu zaradi spornih praks sledenja lokaciji potrošnikov. Gre za prakse, ki smo jih že novembra 2018 potrošniške organizacije izpostavile v naših pritožbah zoper Google. Obravnavanje pritožb je prevzel DPC, saj je po Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR) vodilni nadzorni organi za vodenje postopkov proti Googlu, ki ima svoj evropski sedež na Irskem.

Naj spomnimo, pritožbe temeljijo na raziskavi norveške potrošniške organizacije, ki se je osredotočila na pametne telefone z Googlovim operacijskim sistemom Android. Za uporabo pametnih telefonov je potrebno ustvariti Googlov račun (Google account), sicer je uporaba telefona močno omejena. To Googlu omogoča sledenje lokaciji uporabnikov kamor koli grejo. Iz zbranih podatkov pa je mogoče ugotoviti številne lastnosti in podatke o posameznikih, vse od spolne usmerjenosti do verskega prepričanja in njihovih vsakodnevnih navadah. Ti podatki se nato uporabljajo za potrošnikom prilagojeno oglaševanje in v številne druge potrošnikom neznane namene. Menimo, da takšna obdelava osebnih podatkov ni skladna z Splošno uredbo o varstvu podatkov in Google zanjo nima zakonite pravne podlage.

Čeprav pozdravljamo odločitev DPC o uradnem začetku preiskave, se postavlja vprašanje o učinkovitosti postopkov varstva posameznikov pred kršitvami osebnih podatkov. Od vložitve pritožb je namreč minilo že več kot eno leto, zato upamo, da bodo v nadaljevanju čim prej sprejete končne odločitve.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA