Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
24. oktober 2017

Pri ZPS smo 24. oktobra banki NLB in Unicredit pozvali k preklicu napovedanih novih nadomestil za procesiranje transakcij, ki niso v evrih.

Od 1. novembra nameravata banki potrošnikom zaračunavati nadomestila za nakupe v trgovinah v tujini izven evrskega območja (npr. na Hrvaškem), očitno pa bo po novem potrebno plačati tudi za kartične spletne nakupe v tujini.
Dan kasneje smo k umiku podobnega nadomestila pozvali tudi banko Intesa Sanpaolo, potem ko so nas na njegovo uvedbo opozorili potrošniki. Z novimi nadomestili postajajo plačljive storitve, ki so bile do zdaj za potrošnike brez stroškov, takšna nadomestila pa nam niso znana iz drugih držav članic EU.

Podražitve letos pri večini bank
Ta nova nadomestila pa so le vrh ledene gore. V okviru našega rednega spremljanja cen najpogosteje uporabljanih bančnih storitev smo že poleti ugotovili, da je bilo takšnih podražitev letos več kot v celotnem lanskem letu. Banke so svoje storitve nazadnje toliko dražile ob uvedbi davka na finančne storitve, ko so stroške davčne dajatve v celoti prenesle na potrošnike. Letos smo zabeležili skupaj 35 podražitev najbolj uporabljanih storitev pri bankah Abanki, Banki Sparkasse, Delavski hranilnici, Hranilnici Lon, Intesi Sanpaolo, Gorenjski banki, NLB, SKB in Unicredit banki. Najvišje so bile podražitve trajnih nalogov: pri NLB za slabih 80 odstotkov, pri Intesi Sanpaolo pa za rekordnih 140 odstotkov.

Opažamo pa tudi, da zaradi nejasnih poimenovanj ter vedno bolj obsežnih bančnih cenikov potrošniki vse težje ugotovijo, koliko jim bo banka zaračunala za poslovanje z bančnim računom. Prav tako je zelo moteče, da nekatere banke na pregleden način informirajo potrošnike o prihodnjih podražitvah, ki morajo biti objavljene 2 meseca v naprej, pri drugih pa so obvestila nejasna in skrita na spletni straneh.

Razmislite o zamenjavi banke
Potrošnikom sporočamo, da banke plačilne storitve v tem obsegu dražijo predvsem zato, ker računajo na pasivnost svojih strank. Zvestoba banki pa se ne splača, saj med bankami obstajajo velike razlike. Vsem, ki za poslovanje z bančnim računom ne želijo plačati (pre)več, svetujemo naj v našem bančnem primerjalniku kakšen prihranek se jim obeta, če zamenjajo banko. Po naših izračunih lahko povprečni potrošnik, ki posluje s spletno banko, na letni ravni z zamenjavo prihrani do 77 evrov, potrošnik, ki posluje na bančnem okencu, pa do 180 evrov.

Več o pozivu ZPS lahko preberete v dopisih bankam NLB, Unicredit in Intesa Sanpaolo.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več