Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanja
Zavarovanja
11. maj 2018

Tradicionalno rentno zavarovanje, krajše imenovano renta, je zavarovalni produkt, s katerim si zavarovanec z enkratnim vplačilom premije zagotovi, da bo dohodek iz rente prejemal do smrti, ne glede na to, kako dolgo bo živel. Zavarovalnica pa nase prevzame plemenitenje prihrankov, administrativna opravila in tveganje dolgoživosti. Čeprav tovrstna zavarovanja v Sloveniji poznamo že dolgo, so rente dobile več pozornosti v medijih in pri potrošnikih šele nedavno, ko je minilo deset let od prvih sklenjenih prostovoljnih dodatnih pokojninskih zavarovanj (PDPZ) in so upokojenci začeli prejemati prva izplačila iz tega naslova. Danes ločimo dve vrsti rent: rente PDPZ, ki so opredeljene z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) in jih je mogoče kupiti samo s prihranki iz varčevalne faze PDPZ, ter običajne rente. PDPZ-rente imajo davčne olajšave in dodatne omejitve, običajne pa nimajo niti omejitev niti olajšav.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA