Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanja
Zavarovanja
28. avgust 2017

Leto je znova naokoli in šolarji bodo ponovno sedli v šolske klopi. To je tudi čas, ko so starši izpostavljeni raznoliki ponudbi nezgodnih zavarovanj, med katerimi je kar težko izbrati tisto, ki bo najbolj ustrezalo otroku. Seveda tudi pri tem velja, da je prenagljeno odločanje prej v škodo kot v korist. Vzemite si čas, podrobno se seznanite z vsebino ponudb in izberite tisto, ki ustreza vašim potrebam in željam. Pred čim ščiti nezgodno zavarovanje? Kaj se ne šteje kot nezgoda? Kako nezgodno zavarovati otroka? Dnevno nadomestilo ali invalidnina? Preverite!

Pred čim ščiti nezgodno zavarovanje?
Nezgoda je vsak nenadni, nepredvideni dogodek, ki deluje od zunaj in naglo na zavarovančevo telo, neodvisno od njegove volje in povzroči nezgodno smrt ali poškodbe, ki jih je treba zdravniško oskrbeti. Posledice nezgode, ki jih krije zavarovanje, so lahko torej smrt, delna ali popolna trajna invalidnost, prehodna ali trajna nesposobnost za delo in okvara zdravja, ki zahteva zdravniško pomoč. Kot nezgoda štejejo npr. padci, zdrsi, udarci s predmetom ali ob kakšen predmet, udarec ali ugriz živali, zastrupitev s kemičnimi snovmi, opekline, utopitev, vbodi s predmetom, prometna nesreča, udarec električnega toka ali strele, ranitev z orožjem, drugimi predmeti ali eksplozivnimi snovmi, zlomi kosti, izpahi ...

Kaj se ne šteje kot nezgoda?
Za nezgodo se ne štejejo npr. vse navadne, nalezljive in poklicne bolezni in motnje zavesti (omotica, vrtoglavica, slabost, omedlevica, psihične disfunkcije in podobno), tudi kadar se zavarovanec pri tem poškoduje, anafilaktični šok, infekcije in obolenja, ki nastanejo zaradi raznih oblik alergije, pika insektov ali žuželk, okužba s salmonelo, posledice medicinskih, operativnih posegov, ki so opravljeni zaradi zdravljenja ali preprečevanja bolezni ...

vip klicaj 2Nekaj pozornosti pri izbiranju zavarovanja namenite tudi opredelitvi nezgode v splošnih pogojih zavarovalnice. Posamezni dogodki in stanja, ki jih zavarovalnice krijejo ali pa ne, se lahko pri posameznih zavarovalnicah razlikujejo. Pozorni bodite na različne možnosti izplačila zavarovalnine. Raje se odločite za zavarovanje, ki v primeru trajne invalidnosti predvideva progresivno izplačilo, saj bo v tem primeru zavarovalnica ob višjih odstotkih trajne invalidnosti izplačala dogovorjeni večkratnik zavarovalne vsote.

Namen nezgodnega zavarovanja
Nezgodno zavarovanje omogoča pokrivanje finančne vrzeli, ki nastane zaradi nezgode v družinskem proračunu. Zavarovanje otrok lahko krije različne nevarnosti – finančna nadomestila za primer trajne invalidnosti, dnevna nadomestila za odsotnost od pouka, bolnišnična nadomestila za dneve, ki jih otrok preživi v bolnišnici, nadomestila za stroške zdravljenja ... Mladi, ki so starejši od 14 let, pa so lahko zavarovani tudi za primer izgube življenja zaradi nezgode. Oseb, ki so mlajše od 14 let, ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj je takšno zavarovanje nično. Zato zavarovanja šolarjev in predšolskih otrok ne vključujejo tveganja nezgodne smrti.

Pozorni bodite na različne možnosti izplačila zavarovalnine. Raje se odločite za zavarovanje, ki v primeru trajne invalidnosti predvideva progresivno izplačilo, saj bo v tem primeru zavarovalnica ob višjih odstotkih trajne invalidnosti izplačala dogovorjeni večkratnik zavarovalne vsote.

Kako nezgodno zavarovati otroka?
Verjetnost, da bo vaš otrok doživel nezgodo s hudimi posledicami, res ni zelo velika, ni pa zanemarljiva. Posledica hujše nezgode je lahko trajna invalidnost in nepričakovano se srečate z velikimi dodatnimi stroški. Morda boste morali preurediti stanovanje, plačati drage zdravstvene in negovalne pripomočke, najeti negovalko, ali se celo odpovedati svoji službi z rednimi prihodki, da bi lahko ustrezno skrbeli za otroka. Otrok morda nikoli več ne bo sposoben skrbeti zase, pridobivati lastnih prihodkov in se sam preživljati. Ko se odločate za zavarovanje, je zato trajna invalidnost tisti element, ki mu je pametno nameniti največ pozornosti. Odločite se za večjo zavarovalno vsoto in ne za najcenejše osnovno kritje – razlika v premiji namreč ni tako zelo velika.

Paketi nezgodnih zavarovanj običajno vsebujejo tudi najrazličnejša dodatna kritja – dnevne, bolnišnične odškodnine, odškodnine za zdraviliško zdravljenje, stroške zdravljenja zaradi nezgode, ki jih morate plačati iz lastnega žepa, stroške reševanja zaradi nezgode ... Zna se zgoditi, da prav ta kritja občutno podražijo premijo, zato o njih kritično razmislite in poskušajte oceniti, kaj dejansko ponujajo za vloženi denar. Žal velikokrat pravzaprav ne boste imeli posebne možnosti izbire – paketne ponudbe zavarovalnic so še vedno precej nefleksibilne, zato se kaj lahko zgodi, da bo izbrano zavarovanje vsebovalo tudi kritja, ki jih ne želite in ne potrebujete.

vip klicaj 2Nasvet ZPS
Podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja, še posebej določila o trajanju zavarovalnega kritja, katere nevarnosti vključuje, kakšne so omejitve posameznih kritij, višino zavarovalne vsote in način izplačila zavarovalnine. Ne sklenite zavarovanja, dokler ne razumete celotne vsebine ponudbe.

Avtorica: Mojca Štrucl

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA