Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Zavarovanja
Zavarovanja
27. avgust 2015

Škoda je vsakega evra za neustrezno zavarovanje!

Vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok ustrezno zavarovan tudi, ko pride do nepredvidenih situacij. A v široki in raznoliki ponudbi nezgodnih zavarovanj za otroke ni enostavno izbrati takšnega, ki bo glede na vplačan denar nudilo najboljše možno varstvo. Praske in odrgnine so posebej pri tistih bolj aktivnih šolarjih nekaj povsem običajnega, marsikateri starš pa se sreča tudi s kakšnim zvinom ali zlomom, a ko se odločate za nezgodno zavarovanje otroka, se osredotočite predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega – trajne invalidnosti otroka oz. trajnih poškodb otroka.

Na prvi pogled so si ponudbe zavarovalnic zelo podobne, premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja starši niti ne posvečajo posebne pozornosti. Poleg tega pa letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa s podrobnostmi, na katere bi morali biti starši še kako pozorni. Na ZPS svetujemo, da izbiri namenite več časa in preverite celotno vsebino ponudbe.

Čemu je namenjeno nezgodno zavarovanje?
Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična.

Za koliko in kako zavarovati otroka?
Verjetnost, da se boste morali soočiti s hudimi posledicami nezgode vašega otroka, resda ni zelo velika, a hkrati tudi ni zanemarljiva. Hujše nezgode lahko povzročijo tudi trajno invalidnost otroka, v tem primeru pa se nepričakovano srečate z zelo visokimi dodatnimi stroški (preureditev stanovanja, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, se morda celo odpovedati svoji službi…).

Trajna invalidnost je zato tisti element zavarovanja, ki mu morate posvetiti največ pozornosti, ko izbirate zavarovanje.

Pomembno pa ni le, da je vaš otrok zavarovan za primer trajne invalidnosti, ampak tudi, kako je zavarovan. Najosnovnejše ponudbe zavarovalnic vključujejo precej nizke zavarovalne vsote (tudi le 10.000 EUR ali manj).

Višino stroškov, ki bi vam jo lahko povzročila trajna invalidnost otroka, je težko natančno oceniti, velja pa upoštevati, da se raje odločajte za višje zavarovalne vsote in ne najcenejša osnovna kritja – razlika v cenah med najožjimi in tistimi paketi, ki vsebujejo višje zavarovalne vsote, namreč ni tako zelo velika.

navedekPoleg osnovne višine zavarovalne vsote bodite pozorni tudi na različne načine določanja in izplačila odškodnin. Raje se odločite za tista zavarovanja, ki predvidevajo progresivno izplačilo za primere trajne invalidnosti. Progresija pomeni, da bo zavarovalnica ob višjih navedek1odstotkih trajne invalidnosti izplačala dogovorjeni večkratnik zavarovalne vsote, 
svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

(Ne)smiselnost dnevnih, bolnišničnih in podobnih nadomestil
Staršem priporočamo, da se med možnimi kombinacijami nevarnosti osredotočijo predvsem na zavarovanje trajne invalidnosti. Po izkušnjah sodeč se namreč starši velikokrat odločajo za nezgodno zavarovanje svojih otrok tudi na podlagi raznih dnevnih odškodnin in bolnišničnih nadomestil.

Dnevna in podobna nadomestila so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti. "Možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka ostati z njim v bolnišnici v času zdravljenja," izpostavlja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Je vaš otrok športnik?
Klasična nezgodna zavarovanja za otroke običajno izključujejo nezgode, do katerih pride pri aktivnem športnem udejstvovanju oziroma na treningih, uradnih športnih tekmovanjih. Skrbno preverite, katere zavarovalnice vam ponujajo nezgodno zavarovanje, ki je posebej namenjeno aktivnim športnikom.

Nasvet ZPS
1. Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje.
2. Če menite, da o zavarovanju nimate dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe.
3. Podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja.
4. Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, katere nevarnosti vključuje, kakšne so omejitve posameznih kritij, višine zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine.
5. Zavarovanja ne sklepajte, dokler ne razumete celotne vsebine ponudbe.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA