Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanja
Zavarovanja
13. julij 2020

Kljub trajajoči pandemiji COVID-19 je verjetno precej potrošnikov, ki se vseeno želijo odpraviti na potovanje, še posebej v času poletnih dopustov. Zato smo preverili ponudbo zavarovanj za riziko odpovedi potovanja ter zdravstvenih zavarovanj za tujino, in sicer, ali posamezno zavarovanje krije nekatere primere, ki so posledica epidemije oziroma pandemije COVID-19.

V zvezi z zavarovanjem rizika odpovedi potovanja nas je zanimalo, ali zavarovalnica krije stroške odpovedi, če po sklenitvi zavarovanja:

  • zavarovanec ali njegov najožji družinski član zboli za COVID-19 ali postane pozitiven ali mu je izdana odločba o izolaciji in iz tega razloga odpove potovanje;
  • se na območju oz. v bližini, kjer je namembni kraj, pojavijo posamezni primeri obolelih za Covid19 in želi zavarovanec odpovedati potovanje, ker mu njegov zdravnik zaradi rizičnosti (zavarovanec je npr. sladkorni ali srčni bolnik) odsvetuje potovanje v izbrani kraj.

Ugotovili smo, da je med zavarovanji glede teh vprašanj kar nekaj razlik.

Pri ponudbi zdravstvenih zavarovanj za tujino pa nas je zanimalo predvsem, ali posamezno zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja, če potrošnik na potovanju zboli s koronavirusom. Še zlasti je to pomembno pri potovanjih izven EU oziroma v države, kjer potrošniki ne morejo uporabljati evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (za več informacij o evropski kartici si poglejte prispevek Za brezskrbno smučanje v tujini.

Večina zavarovalnic veljavnost zdravstvenega zavarovanja, če zavarovanec v tujini zboli s koronavirusom, veže na okoliščino, ali je tam razglašena epidemija oziroma pandemija.

Vsekakor je treba pred odločitvijo, katero zavarovanje skleniti, podrobno primerjati vsebino ponudb posameznih zavarovalnic. Zaradi nepredvidljivih okoliščin, ki jih je povzročil oziroma jih še vedno povzroča koronavirus, pa morate pri tem upoštevati tudi številne dejavnike, ki se vam prej morda niso zdeli pomembni.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA