Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanja
Zavarovanja
18. avgust 2020

Kdor razmišlja o najemu kredita ali ga že odplačuje, si mora odgovoriti tudi na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če obrokov ne bo mogel več odplačevati. Kratkoročen razlog je lahko izguba zaposlitve, dolgoročen in dokončen pa invalidnost ali celo smrt. Čeprav gre za neprijetno vprašanje, je o tem odgovorno razmisliti, se v družinskem krogu pogovoriti in poiskati ustrezne rešitve. Ena od njih je sklenitev zavarovanja za omenjena tveganja, zato smo preverili, kakšna zavarovanja ponujajo banke in na kaj morate biti pozorni.

Kdo je v resnici zavarovan?
Večina bank vam bo denar posodila le z določeno obliko zavarovanja. Poleg hipoteke in poroštva je ena od možnosti zavarovanje kredita pri zavarovalnici. Marsikdo zmotno misli, da je s tem krit v primeru nezmožnosti plačevanja obrokov, a to ni res. Čeprav zavarovalno premijo plača kreditojemalec, je zaščitena banka, ki v primeru neplačil prejme denar od zavarovalnice, ta pa nato terja kreditojemalca.

V tokratnem prispevku obravnavamo drugo vrsto zavarovanj – tista, ki ščitijo kreditojemalca in pri katerih zavarovalnica (po določenih pogojih!) v primeru njegove smrti, invalidnosti ali brezposelnosti krije preostanek dolga ali določeno število kreditnih obrokov.

V katerih primerih je sploh smiselno skleniti zavarovanje kreditojemalca? Opozarjamo pa tudi na številne izključitve, ki jih postavljajo zavarovalnice - zavarovanje za primer brezposelnosti se namreč sliši precej bolje, kot je v resnici.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,10 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA