Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja
Varčevanja
25. januar 2019

Preverili smo obrestne mere za depozite pri vseh petnajstih bankah in hranilnicah - (večjih) sprememb v zadnjem letu, žal, ni bilo. Obrestne mere so še vedno nizke, a je primerjava zaradi precejšnjih razlik med ponudniki kljub temu smiselna.

Slovenci imamo na bančnih računih parkiranega veliko denarja, tudi zdaj, ko so obrestne mere nizke, inflacija pa višja od njih: v lanskem letu smo zabeležili 1,4 odstoten dvig cen, depozitna obrestna mera nad enim odstotkom pa je prava redkost, zato velika večina vezanega denarja izgubljav rednost. A so kljub temu v letu 2018 bančne vloge gospodinjstev znašale skoraj 19 milijard evov, kar je slaba polovica vseh njihovih finančnih sredstev. Zanimivo pa je, da se je povečal delež vlog na vpogled (denar na banki, ki ga lahko dvignete kadarkoli), zmanjašal pa delež vezanih vlog - depozitov. Razlog je verjetno v tem, da med obrestnimi merami prvih in drugih ni bistvenih razlik, zato je težko najti razlog, da se denarju odpovemo za dalj časa.

Kje so obrestne mere trenutno najvišje?
V primerjavi z lanskim marcem, ko smo objavili članek Nekaj obresti se nabere le pri vezavah višjih zneskov, kjer smo primerjali 13 mesečne vezave za 3000, 10.000 in 30.000 evrov, se skoraj nič ni spremenilo. Obrestne mere so višje le pri Addiko banki, znižanje pa smo zabeležili pri Sberbank banki in Gorenjski banki, ki je bila lani z 1,11 odstotno obrestno mero najbolj radodarna, zdaj pa je ta višina dostopna le pri vezavah daljših od dveh let.
Najvišjo obrestno mero – 0,80 odstotka- boste trenutno dobili pri Addiko banki in Lonu: z vezavo 3000 evrov se bo v dobrem letu nabralo za 26 evrov obresti, 10.000 evrov prinese okoli 87 dodatnih evrov, vezava 30 tisočakov pa 260 evrov. Najnižje obrestne mere znašajo le 0,01 odstotka in prinesejo od nekaj centov pa do nekaj evrov obresti, odvisno od zneska vezave.

Izračunajte, koliko obresti bi dobili za privarčevani znesek in izbrano dobo vezave

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več