Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop
Varčevanja, prost dostop
17. oktober 2018

Varčevati za uresničitev svojih ciljev ali si denar izposojati in plačevati visoke obresti? Izberite prvo možnost in poskrbite za svojo prihodnost, izognite se nepotrebnemu zadolževanju pa tudi nakupovanju. Naj vas od varčevanja ne odvrne slabša finančna situacija. Tudi če boste vsak mesec prihranili le 20 evrov, boste v enem letu privarčevali 240 evrov! Pomembno je, da začnete varčevati. Zadnji dan v oktobru je svetovni dan varčevanja, z varčevalnimi nasveti pa vas bomo oborožili še pred zaključkom meseca, saj tudi varčevanja ne gre odlašati na zadnji dan.

6 hitrih nasvetov za uspešno varčevanje:

Kdaj?
Varčevati začnite takoj, nikoli ni prepozno, a tudi ne prezgodaj. Tisti, ki že varčujete, nadaljujte, vsaj enkrat letno pa preverite in po potrebi posodobite svoje varčevalne cilje in po potrebi prilagodite zneske in oblike varčevanja. Pomembno je, da varčujete redno, najbolje mesečno. Kdor z varčevanjem začne v mladih letih, bo privarčeval več in si lažje privoščil večja tveganja pri izbiri varčevanj in naložb. Varčevanje naj bo zastavljeno dolgoročno.

favicon Možne prihranke pri bančnih storitvah preverite z ZPS spletnimi primerjalniki – osebni računi, depoziti in krediti.

Koliko?
Naredite pregled mesečnih prihodkov in odhodkov, kar vam ostane, namenite varčevanju. Če vam ne ostane nič, poskusite znižati stroške – rezerve skoraj vedno so. Znesek, ki ste ga namenili varčevanju, dajte na stran takoj, ko dobite plačo ali pokojnino. Če boste čakali do konca meseca, boste skoraj zagotovo privarčevali manj ali nič. Tudi manjši zneski štejejo, s časom bo privarčevani znesek večji, vi pa bolj zadovoljni.

Zakaj?
Postavite si varčevalne cilje: nakup oblačil in obutve, počitnice, registracija avtomobila, nakup novih pnevmatik, nakup novega vozila, obnova stanovanja ali hiše, nakup nepremičnine, pokojnina…in izračunajte, kdaj jih glede na svoje finančne zmožnosti in s svojim tempom varčevanja lahko dosežete. Vaš prvi cilj naj bo zlata rezerva namenjena nepričakovanim stroškom v višini nekaj povprečnih mesečnih izdatkov. Ta denar naj bo vedno in takoj dostopen, na primer na ločenem varčevalnem računu. Vedno se skušajte izogniti zadolževanju in cilje rajši dosezite z varčevanjem. Vedno to seveda ni mogoče, a pogosto se zadolžimo za stvari, ki jih ne potrebujemo.

Varčujete tudi za cilje, ki so dokaj hitro dosegljivi, da se na poti do bolj dolgoročnih ciljev, nagradite za vztrajnost in doslednost pri varčevanju.

Kako?
Privarčevani znesek naj bo ločen od vašega bančnega računa, sicer ga boste hitreje porabili. Če varčujete v `nogavici´, naj bo denar varno spravljen, najbolje v sefu. Varčevanje v gotovini je sicer najmanj donosno, saj denar zaradi inflacije izgublja vrednost.

Izbirate lahko med različnimi vrstami varčevanj in naložb, kjer bolj varne oblike prinašajo manjše donose in obratno. Osnova naj bodo manj tvegana varčevanja kot je varčevalni račun, depozit ali obročno/rentno varčevanje.Pri bolj tveganih naložbah kot so delnice in skladi so obljubljeni donosi sicer višji, a niso zagotovljeni, zahtevajo pa tudi več znanja in lastne aktivnosti. Premislite, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti in koliko si ga lahko privoščite. Vedno poskrbite za razpršenost naložb. Naredite dolgoročni načrt varčevanja in ga redno spremljajte ter po potrebi posodabljajte. Pomoč lahko poiščete pri finančnih strokovnjakih, a se vedno opirajte tudi na lastno znanje in ne zaupajte slepo nasvetom prodajalcev finančnih produktov.

Čemu?
Z varčevanjem si povečamo finančno varnost in prevzamemo nadzor nad svojimi financami ter življenjem na splošno. Varčevanje pozitivno vpliva na počutje, saj se ljudje z lastnimi prihranki počutijo bolje, bolj varno, manj so pod stresom in lažje prenesejo nepričakovane izdatke, ki jih lahko pokrijejo s prihranki.

Za koga?
Varčujte zase in za svojo družino, a ker varčevati pomeni porabiti čim manj, boste s tem pozitivno vplivali tudi na okolje. Da pretirano potrošniško naravnano vedenje ne prinaša večjega zadovoljstva in sreče, so že odkrile najrazvitejše države, kjer se obračajo k drugačnim vrednotam: skrbi za okolje, solidarnosti, socialnim vezem, stiku s samim seboj… Za srečo ne potrebujemo več in vedno nove potrošne predmete, nasprotno - manj vsega in več časa zase in svoje bližnje.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA