Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop
Varčevanja, prost dostop
28. april 2017

Kakšna je ponudba kratkoročnih varčevanj in kdaj sploh odpreti varčevalni račun? Naš pregled je pokazal, da vse banke ponujajo vsaj eno obliko kratkoročnega varčevanja, pri katerem je denar hitro ali celo takoj dostopen. To in pa ločen račun, kjer je denar bolj varen pred zapravljanjem, sta glavna razloga za izbiro takšnega varčevanja, saj se sicer zaradi izredno nizkih obrestnih mer zanj ne bi odločili. 

Ko se boste srečali z nepričakovanimi izdatki ali dogodki in boste denar potrebovali takoj, vam depozit, vezan za dve leti, ne bo kaj dosti pomagal. Pri varčevalnem računu so sredstva precej bolj dostopna – običajno mora vsak posamezen polog odležati na računu določeno število dni, nato lahko z njim prosto razpolagate. Torej, ko položite nov znesek, velja ta čas le zanj, kar je bilo na računu od prej, lahko dvignete kadarkoli. Štiri banke te omejitve nimajo, pri vseh drugih morajo sredstva odležati od 5 do 31 dni. Nekatere banke določijo znesek, ki mora biti vedno na računu - od 5 do 200 evrov (odvisno od banke); tega pogoja nimajo pri Abanki, Sparkasse, NLB, NKBM, Primorski hranilnici Vipava, Sberbank in UniCredit. Pri večini bank odprete varčevalni račun brezplačno, četudi niste njihov komitent, za zapiranje računa pa vam bodo pri sedmih bankah zaračunali – od 3 do 10 evrov.

Denar lahko nakazujete na račun na bančnem okencu, s trajnikom, prek spletne in mobilne banke. Trajnik zagotavlja več discipline (določite mesečni znesek, ki se samodejno prenese na račun), spletna banka pa več svobode (prenose v poljubnih zneskih opravljate kadarkoli). Za tiste, ki bi želeli imeti stanje zapisano črno na belem, je primerna varčevalna knjižica, v kateri so zabeleženi pologi in dvigi, a jih ne ponujajo vse banke. Če boste želeli z bančnega računa dvigniti večji znesek gotovine, je pametno o nameri obvestiti banko nekaj dni prej.

varcevanje za osnovno varnost-tab

Varčevanje za varnost, ne za obresti
Zaradi negativnega EURIBOR-ja so obrestne mere, ki so vezane nanj, zelo nizke. A tudi banke, ki ponujajo varčevanje z nominalno obrestno mero, niso dosti bolj radodarne. Največjo obrestno mero na varčevalnem računu (0,12 %) ponuja Primorska hranilnica Vipava. Še leta 2014 je bila na primer najvišja obrestna mera na varčevalnem računu 0,75 %, torej takšna, kot jo lahko danes pričakujemo pri triletnem depozitu. Zaradi ponovno prebujene inflacije v zadnjih mesecih bi bil čas, da začnejo banke povečevati obrestne mere tudi za varčevanje.

Alternativa za varčevalni račun je kratkoročni depozit, a vam ne bo prinesel več obresti, morda celo manj. Če banka ne ponuja samodejnega podaljšanja depozita, si boste s tem naložili še dodatno delo. Nekaj bank ponuja depozite, pri katerih lahko denar dvignete pred potekom vezave, a ne prej kot v pol leta (Abanka, NKBM).

Avtorica: Alina Meško

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA