Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop
Varčevanja, prost dostop
20. oktober 2015

Čeprav so obrestne mere, ki jih varčevalcem v zadnjih letih ponujajo banke, nizke, se slovenski potrošniki še vedno uvrščajo med tiste, ki so v EU najbolj zagreti za varčevanje. Zanimalo nas je, kakšne varčevalne navade imajo bralci naše revije in obiskovalci našega spletnega portala. Zato smo na našem spletnem portalu objavili anketni vprašalnik in na naše veselje dobili kar 602 odgovora.

Sedemdeset odstotkov bralcev revije in obiskovalcev spletne strani nam je sporočilo, da varčuje. Polovica med njimi bi si želela varčevati še več, če bi jim dohodki to dopuščali, saj niso zadovoljni z višino zbranih prihrankov. Dobrim trem četrtinam bi privarčevana sredstva omogočila le še nekaj mesecev `brezskrbnega´ življenja, če bi ugasnil vir rednih dohodkov, petnajstim odstotkom pa le en mesec ali še manj. Kaj pa tisti, ki ne varčujejo? Le malo jih je bilo, ki so zapisali, da jim zaradi dovolj velikih dohodkov ni treba varčevati (vsak deseti). Večina pa si varčevanja zaradi majhnih dohodkov preprosto ne more privoščiti. Vsak tretji potrošnik nam je povedal, da ne varčuje zato, ker je družinski proračun obremenjen z odplačevanjem kredita.

favicon Preverite: obrestne mere za depozite

Najmočnejši motiv za varčevanje je (pričakovano) večja finančna varnost. Največ si jih namreč želi ustvariti nekaj finančne rezerve zato, da bodo kos nepričakovanim izdatkom. Očitno pa je veliko takih, ki jim višina dohodkov ne dopušča tudi varčevanja za večjo finančno varnost v bolj oddaljeni prihodnosti, saj jih je le tretjina odgovorila, da varčujejo za dodatek k pokojnini.

 

varcevanje1 okt15

Odgovori na vprašanje o varčevalnih navadah kažejo na zgledno finančno disciplino, kar je zelo pohvalno. Bolje je namreč vsak mesec dati nekaj malega na stran, kot pa čakati, da se nabere večji znesek. Vsi vemo, kako zlahka porabimo nekaj prostih sredstev za povsem nekaj tretjega. Hranjenje privarčevanih sredstev na ločenem računu je modra odločitev. Najpopularnejši je varčevalni račun, ki ga odprete pri svoji banki. Omogoča popoln pregled nad privarčevanimi sredstvi, če je treba, pa jih lahko takoj uporabite. Četrtina sodelujočih v anketi hrani denar kot vezani depozit, (nemajhna) petina pa bankam ne zaupa in denar raje hrani doma v gotovini. Med dolgoročnejšimi varčevalnimi produkti so najbolj pogosto omenjeni vzajemni skladi in delnice.

Za pregled nad svojimi financami potrebujemo nekaj finančnega znanja in računovodskih veščin, prav tako pa je pomembno poznati lastnosti in tveganja varčevalnih produktov, ki jih kupujemo. Štirideset odstotkov sodelujočih v anketi meni, da bi morali vedeti o tem več in bi svoje znanje radi izboljšali. Šestdeset odstotkov pa jih je zadovoljno s svojim finančnim znanjem in prepričani smo, da smo k temu prispevali tudi mi s prispevki v naši reviji.

varcevanje2 okt15

Sredstva, ki so na razpolago za varčevanje, so seveda omejena, zato je zelo pomembno, da se varčevanja lotimo sistematično. Tu je nekaj osnovnih nasvetov za uspešno varčevanje.

1. Preglejte svoje finance in ocenite, koliko lahko sploh privarčujete.
2. Varčujte kar se da redno. Naj vam varčevanje preide v navado.
3. Denarja, ki ga ne potrebujete za tekoče izdatke, nikoli ne hranite na svojem bančnem računu.
4. Privarčujte dovolj, da boste lahko s prihranki pokrili nepričakovane izdatke.
5. Postavite si varčevalne cilje. Sestavite seznam izdatkov, ki bi jih radi uresničili v prihodnje.

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

bs

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA