Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop
Varčevanja, prost dostop
12. november 2013

Poleti smo obiskovalce naše spletne strani povprašali o njihovih izkušnjah in potrebah pri poslovanju s finančnimi produkti in dobili 322 odgovorov. Potrošnik pogosto težko oceni lastnosti kredita, zavarovanja ali varčevanja, za katerega se odloči in se pogosto šele kasneje izkaže, ali je bila odločitev dobra ali ne. To so potrdili tudi naši bralci, saj jih je kar 52 odstotkov že sklenilo finančne pogodbe, ki niso izpolnile njihovih pričakovanj. Finančni produkti so težko razumljivi, zato sta kakovost informacij in nasveta, ki jih ima potrošnik na voljo ob nakupu, izjemno pomembni. Očitno je prav v tem bistvo težave, saj kar 54 odstotkov naših bralcev sporoča, da jim je bančni uslužbenec (ali pa zavarovalni posrednik) napačno predstavil lastnosti produkta, za katerega so se odločili. Še več, kar 80 odstotkov bralcev je zapisalo, da so jim že priporočili nakup neustreznega produkta.

Potrošniki pri nas za razliko od razvitejših držav članic EU nimajo možnosti, da bi jim neodvisni finančni svetovalec na podlagi analize njihovih potreb priporočil ustrezen finančni produkt. Skoraj devet od desetih potrošnikov ocenjuje, da bi potrebovali takšno svetovanje. 42 odstotkov bralcev bi bilo veselo takšnega svetovanja pri sklepanju dolgoročnega varčevanja in naložb, vsak četrti potrošnik si želi neodvisnega nasveta pred sklepanjem zavarovanja za svoj avto ali za nepremičnino, petina vprašanih pa pri vodenju družinskega proračuna ali pri težavah z odplačilom dolgov. Določanje standardov za neodvisen nasvet, obenem pa podpora tistim potrošnikov, ki ga potrebujejo, pa si ga ne morejo privoščiti, je nujna sestavina reforme finančnega trga v Sloveniji. Slovenski potrošniki si ga kot davkoplačevalci, ki nosijo breme reševanja finančnih institucij, še kako zaslužijo. 

Avtor: Boštjan Krisper

bs

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA