Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop

Kdor je privarčeval nekaj denarja, ga danes morda še bolj kot kadarkoli želi oplemeniti. Za tiste, ki imate vsaj nekaj sto evrov prihrankov, je najprimernejša vezava denarja. A kot pove samo ime, denar vežete za določeno časovno obdobje in v tem času nimate dostopa do njega. Tokrat smo se odločili preveriti tiste depozite, ki ponujajo nekaj več fleksibilnosti kot običajni. Vezan denar boste morda potrebovali prej, kot ste predvidevali, kar pa vas pri običajnem depozitu drago stane.

Banke kaznujejo varčevalce, če vezani denar predčasno dvignejo. Pri eni od bank boste za predčasno prekinitev vezave na primer plačali najmanj 80 evrov, druge vam predčasnega dviga sploh ne bodo omogočile. Ali obstajajo tudi drugačne vezave, torej ponudba depozitov, pri katerih so sredstva lažje dostopna, a so kljub temu obrestovana višje kot na osebnem ali varčevalnem računu?

Pregled je pokazal, da banke in hranilnice ponujajo tudi depozite, ki omogočajo predčasen odpoklic sredstev, depozite z naraščajočo obrestno mero in še nekaj »posebnežev« smo našli. Nekatere ponudbe so za potrošnike ugodne, druge pa s svojo kompleksnostjo le zmedejo in šele podrobnejša analiza pokaže, da je potrošnik pogosto na slabšem, kot ga želi prepričati banka.

Depoziti na odpoklic
Pri depozitu na odpoklic je mogoče še pred iztekom varčevanja delno ali v celoti brez stroškov dvigniti vezana sredstva. Tak depozit smo našli le pri dveh bankah, Abanki in Factor banki. Obrestne mere so pri obeh ugodne. Abanka omogoča prekinitev vezave po šestih oziroma devetih mesecih, na dvig sredstev pa je treba počakati še en mesec (v tem času se sredstva obrestujejo po nižji obrestni meri). Factor banka omogoča dvig vsake 3 mesece, in sicer brez dodatnega čakanja, in tako ponuja še večjo fleksibilnost. Ocenjujemo, da sta obe obliki varčevanja ugodni za potrošnika, pozorni pa morati biti, da ne bi zamudili roka, ko je mogoče vezavo prekiniti.

Depoziti z naraščajočo obrestno mero
Ponudba depozitov, pri katerih se obrestna mera s časom vezave povečuje, je širša in bolj raznolika, vendar pa je lahko za varčevalca neugodna. Obresti se povečajo po izteku posameznega varčevalnega obdobja, ko lahko varčevalec vezavo tudi prekine. Če pri tej obliki depozita vezavo prekinete, pa se lahko zgodi, da so (bila) vaša sredstva v obdobju vezave obrestovana po nižji obrestni meri, kot če bi že na začetku sklenili klasični depozit. Svetujemo torej, da pred sklenitvijo depozita primerjate izhodiščno obrestno mero depozita z naraščajočo obrestno mero in obrestno mero običajnega depozita za enako varčevalno obdobje. Izhodiščna obrestna mera pri depozitu z naraščajočo obrestno mero ne sme biti bistveno nižja, v enem letu pa naj se poveča na primerljivo raven obrestne mere za običajen enoletni depozit (seveda morate primerjati obrestne mere za enake zneske depozitov).

Druga ponudba
Med ponudbo depozitov so tudi taki, ki omogočajo dodatne ugodnosti, seveda ob predpostavki, da vam ustrezajo njihove specifične značilnosti. Oglejmo si kot primer ponudbo NLB Depozitni par, ko denar vežete za dve različni časovni obdobji (najmanj 1.000 evrov, in sicer polovico zneska v vsakem časovnem obdobju). Obrestna mera je ugodnejša, kot če bi sklenili dva ločena depozita. SKB vam za daljše obdobje vezave pri podaljšanju ponudi višjo obrestno mero, vendar pa pri tem ne gre za večjo fleksibilnost in dostopnost sredstev, temveč za nagrado, ker vezavo podaljšujete za daljše časovno obdobje. Nekaj bank ponuja depozite s spremenljivo obrestno mero, vezano na Euribor, pri čemer pa višina donosa ni zagotovljena. Tudi pri depozitu (tako kot pri najemu kredita) priporočamo, da je obrestna mera vnaprej znana in tako že ob sklenitvi veste, kakšen bo končni privarčevani znesek.

Preden se odločite za vezavo denarja, si oglejte več ponudb, jih primerjajte in se poigrajte s številkami. Pomagajte si lahko z računali na našem spletnem mestu. Če ste prepričani, da denarja dalj časa ne boste potrebovali, oziroma če ne vežete vseh svojih prihrankov, je načeloma donosnejša daljša vezava. Če pa gre za vse vaše prihranke, priporočamo krajšo vezavo oziroma tako, ki jo je mogoče predčasno prekiniti.

Avtorica: Alina Meško

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA