Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja
Varčevanja
22. oktober 2020

V mesecu varčevanja smo preverili obrestne mere za depozite - izračunajte obresti v našem spletnem primerjalniku.

Žal so se obrestne mere za depozite še dodatno znižale - iz že tako nizkih, skoraj simbolnih vrednosti. Pol odstotna obrestna mera je trenutno skoraj nedosegljiva. A na bankah imamo že okoli 22 milijard evrov. Razlogov za to je več, zagotovo pa bi potrebovali večjo finančno pismenost in zaupanje v kapitalski trg, da bi se lahko odločali tudi za druge naložbene produkte. Zaupanje varčevalcev pa je potrebno pridobiti in ohranjati z raumljivo, kakovostno in korektno ponudbo. 

Če se desetim tisočakom odpovemo za eno ali dve leti

Za dobro leto oziroma 13 mesecev, ko že veljajo nekoliko višje obrestne mere, lahko z vezavo zaslužite največ 32 evrov pri Primorski hranilnici Vipava, 27 evrov v Gorenjski banki in 22 evrov pri Sparkasse. Obrestne mere se vrtijo nekoliko nad ničlo in ustavijo pri 0,3 odstoka letno. Še pred nekaj meseci so bile številke višje, saj je najbolj ugodna banka takrat še ponujala 50 evrov obresti za vezavo 10.000 evrov za 13 mesecev.

Daljša vezava za dve leti prinese 73 evrov pri Sparkasse, 70 pri Gorenjski banki in 60 evrov pri Primorski hranilnici Vipava. Najvišja obrestna mera trenutno je 0,37 odstotka. Pogled štiri mesece nazaj: najvišji zaslužek je takrat znašal dvakrat več oziroma 140 evrov.

Ali je vezava za daljše obdobje v trenutni situaciji smiselna glede na to, da je obresti še manj kot v preteklosti, skoraj nič? Svetujemo vam, da dobro razmislite, ali boste v bližnji prihodnosti denar potrebovali in ga ne vežete, če ste negotovi glede svojih prihodkov v naslednjih mesecih. 

 

Izračunajte, koliko obresti dobite za svoje prihranke

 

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več