Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Nekaj bank je lani komitentom ponudilo nove bančne pakete, s katerimi si lahko znižajo stroške bančnega poslovanja, večina bank pa je svoje storitve podražila. Vedno večja ponudba računov in paketov zahteva nekoliko več truda, a se primerjava in izbira (naj)ugodnejšega zagotovo splača – prihranite lahko tudi več sto evrov na leto.

Podražitve bančnih storitev v letu 2018
V zadnjih dvanajstih mesecih le pet bank in hranilnic ni povišalo nadomestil osnovnih bančnih storitev, ki jih spremljamo (Banka Intesa Sanpaolo, Banka Sparkasse, Delavska hranilnica, Sberbank in UniCredit banka), preostalih deset je podražilo vsaj eno nadomestilo. Skupaj smo našteli 29 podražitev, kar je v primerjavi z letom poprej, ko smo jih zabeležili 38, precej manj. Najpogosteje so banke dražile nadomestila za plačilo položnic na okencu, letne članarine za uporabo kartic z odloženim plačilom in nadomestila za dvig gotovine na bankomatu druge banke. Največjo podražitev smo zabeležili pri SKB banki, ki je plačilo položnice na bančnem okencu dvignila z 2,1 evra na 4 evre, kar pomeni 90-odstotno podražitev, pa tudi hudo finančno breme za tiste, ki ne morejo ali ne želijo uporabljati spletnih plačil, kamor jih banka s tako cenovno politiko usmerja. Za približno 40 odstotkov so pri Primorski hranilnici Vipava podražili letno članarino za kartico Mastercard – z 10 evrov na 14, a so pri tem nadomestilu še vedno najcenejši, pri Lonu pa nadomestilo za dvig na bankomatu s 34 centov na 47.

Primerjava letnih stroškov
V preglednicah predstavljamo letne stroške poslovanja z bančnim računom za tipičnega potrošnika, ki na mesec plača šest položnic (na okencu – dve brez vrstice OCR in štiri z vrstico OCR), eno plačilo izvede s trajnikom in eno z direktno obremenitvijo, trikrat dvigne denar na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Naveden je najbolj ugoden račun ali paket posameznega ponudnika ter sprememba v zadnjem letu. Letos nismo zasledili nobene pocenitve – znižanje cen košaric pri NLB in Primorski hranilnici Vipava je posledica novih paketov v njihovi ponudbi, ki so za uporabnika ZPS-košarice ugodnejši od rednih računov, posamezne storitve pa sta dražili tako NLB kot Primorska hranilnica Vipava.

Tabela: Letni stroški poslovanja z bančnim računom na okencu (tipični potrošnik) (kliknite za povečavo)

izberite banko racun nacin placila tab1

Tabela: Letni stroški poslovanja z bančnim računom prek spletne banke (tipični potrošnik) (kliknite za povečavo)

izberite banko racun nacin placila tab2

Nabor bančnih storitev v naši ZPS-košarici vključuje: šest plačil UPN-nalogov (na okencu – dve brez vrstice OCR in štiri z vrstico OCR), eno plačilo prek trajnika, eno plačilo prek direktne obremenitve, tri dvige na bankomatu druge banke in uporabo kartice z odloženim plačilom.

Najugodnejše so hranilnice
ZPS-košarica bančnih storitev je za uporabnika, ki položnice plačuje na bančnem okencu, najbolj ugodna pri Delavski hranilnici – 62,14 evra, najmanj pa pri SKB banki, kjer letni strošek znaša 365,16 evra. Glavni razlog je prej omenjeni 4-evrski strošek za plačilo položnice, razlika pa je dobrih 300 evrov. Za uporabnike spletnih storitev, ki so pri večini ponudnikov bistveno cenejše, je najugodnejša Primorska hranilnica Vipava s 47,88 evra (e-paket s plačilno kartico Mastercard), najmanj ugodna pa Intesa Sanpaolo s 121,24 evra, razlika je tukaj manjša, 73 evrov.

Letni stroški bančnega računa na enem mestu 
Od 31. oktobra 2018 v EU veljajo nova pravila, ki bankam in ponudnikom finančnih storitev nalagajo podrobno obveščanje strank o stroških, povezanih z odpiranjem in vzdrževanjem bančnih računov. Tako vam mora banka ali hranilnica, kjer imate odprt bančni račun, vsaj enkrat na leto na standardiziranem obrazcu poslati podroben pregled stroškov, povezanih z bančnim računom.

Tisti, ki uporabljate paket bančnih storitev, boste prejeli tudi informacijo, ali je račun mogoče uporabljati ločeno, in koliko bi vas stalo, če bi plačevali posamezne storitve. Tako bo jasno razvidno, ali je paket storitev za vas res ugodnejši ali pa gre le za trženjski manever. Informacije o stroških najpogostejših storitev boste po novem dobili tudi ob odprtju bančnega računa.

Nadomestila za najpogostejše storitve, vezane na bančni račun, si lahko ogledate na spletnem mestu Banke Slovenije (www.bsi.si).

Želite prihraniti?
Če tudi vi denar rajši porabite za kaj drugega kot za bančne storitve, vas vabimo, da na našem spletnem portalu www.zps.si v rubriki »Osebne finance« poiščete ZPS-primerjalnike in primerjate stroške poslovanja z osebnim računom glede na svojo uporabo bančnih storitev.

Upoštevajte, da je spletno poslovanje cenejše od tistega na okencih, da lahko prihranite tudi s plačili prek trajnih nalogov in direktnih obremenitev ter ne pozabite, da večina bank in hranilnic ponuja več kot en račun oziroma paket – izberite zase ugodnega in primernega ter se ne odločajte za storitve, ki jih ne potrebujete.

Brezplačne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja
Decembra 2018 smo na Zvezi potrošnikov Slovenije začeli izvajati brezplačne izobraževalne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja. Gre za nadaljevanje in nadgradnjo projekta Vem več, ki poteka v sodelovanju in s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, rezultate projekta pa lahko od leta 2016 spremljate na spletnem mestu vemvec.si.

Prvo brezplačno delavnico smo pretekli mesec izvedli v Ljubljani, v naslednjih dveh letih bomo brezplačne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja izvedli v vseh slovenskih regijah, vsak mesec eno. Prilagojene bodo različnim starostnim skupinam – odraslim, otrokom in starejšim. Z njimi želimo udeležencem podati razumljive, praktične in nepristranske informacije o potrošniških kreditih in osebnih financah. Delavnice bodo potekale v majhnih skupinah, zato bodo udeležencem ponujale prostor in priložnost, da nam zastavijo konkretna vprašanja.

Komu je delavnica namenjena?

  • Vsem, ki najemate kredit ali ga boste morda najeli kdaj v prihodnosti.
  • Vsem, ki želite imeti nadzor nad svojimi osebnimi financami.

Vsebina delavnice:

  • kako upravljati svoj denar,
  • kaj morate vedeti, preden začnete razmišljati o kreditu,
  • kdaj kredita ne smete najeti,
  • kako primerjati ponudbo in izbrati zase najbolj ugodnega ponudnika,
  • nevarnosti kreditiranja – na kaj morate biti pozorni pred, med in po najemu kredita,
  • praktični primeri,
  • odgovori na vprašanja udeležencev.

Če se želite udeležiti delavnice, spremljajte portal vemvec.si, kjer bomo sproti objavljali lokacije in termine posameznih delavnic. Lahko pa se naročite na e-novice in vas bo informacija o delavnicah pričakala v vašem e-nabiralniku.

Bi želeli, da delavnico o pasteh potrošniškega kreditiranja brezplačno izvedemo v vašem kraju? Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Obiščite vemvec.si in preverite koristne nasvete ter neodvisne informacije o tem, kako se lotiti najema kredita, kako primerjati in izbrati kredit ter kako ukrepati ob morebitnih težavah z odplačevanjem.


Avtorica: Alina Meško

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA