Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
05. december 2018

Poleti smo pisali o podražitvah osnovnih bančnih storitev, ki smo jih do sredine leta našteli enajst. V drugi polovici leta so banke podražile skoraj dvakrat več nadomestil – našteli smo jih devetnajst ter dve uvedbi tarife za storitve, ki sta bili prej brezplačni.

V zadnjih šestih mesecih so se dvige nadomestil odločili pri Abanki, Addiko Bank, Gorenjski banki, Lonu in Primorski hranilnici Vipava. Najpogosteje so dražili nadomestila za plačilo položnice na bančnem okencu, dvig gotovine na bankomatu druge banke ter trajni nalog. Najvišjo podražitev smo zabeležili pri Primorski hranilnici Vipava, kjer so v novembru za 40 odstotkov podražili letno članarino za kartico z odloženim plačilom (iz 10 na 14 evrov, kar pa je še vedno najmanj med vsemi bankami in hranilnicami), uvedli pa so tudi nadomestilo za trajni nalog in direktno obremenitev, ki sta bila prej brezplačna (prav tako najnižji nadomestili). Lon je za 38 odstotkov podražil dvig na bankomatu druge banke (iz 34 na 47 evrocentov), za 25 odstotkov sta dražja tudi plačilo položnice z OCR vrstico na okencu pri Abanki (prej 1,2 evra, zdaj 1,5 evra) in trajni nalog pri Lonu (prej 28, zdaj 35 evrocentov).

Razlike med ponudniki tudi 300 evrov letno

Za uporabnika, ki posluje na bančnem okencu* so trenutno najbolj ugodne Delavska hranilnica (62, 14 evra), Primorska hranilnica Vipava (77,48 evra za Paket standard in 93,92 evra za klasični osebni račun) ter Lon (139,02 evrov). Najvišjega letnega stroška pa so deležni komitenti SKB, ki morajo za enak nabor storitev plačati 365,16 evra – razlog je v visokem nadomestilu za plačilo položnice na bančnem okencu, ki znaša 4 evre. Razlika med nabolj in najmanj ugodnim ponudnikom je tako dobrih 300 evrov.
Uporabniki spletne banke bodo najmanj plačali pri Primorski hranilnici Vipava (47,88 evra e-paket s plačilno kartico Mastercard in 49,88 evra e-paket), Delavski hranilnici (57,46 evra) in Sberbank (58,56 evra Direkt račun). Najvišji je znesek pri Banki Intesa Sanpaolo (121,24 evra), razlika med najmanj in najbolj ugodnim ponudnikom je 73 evrov.

 
Izračunajte svoj prihranek ob zamenjavi banke ali hranilnice


Ugotovitev: primerjava poudnikov bančnih storitev se splača, še posebej, če plačine storitve opavljate na bančnih okencih. Premisliti velja tako o zamenjavi banke ali hranilnice kot tudi o prehodu na elektronsko poslovanje, pa tudi o izbiri paketa ali računa pri istem ponudniku.


* mesečno šest UPN-jev, en tranji nalog, ena direktna obremenitev, trije dvigi na bankomatu druge banke in kartica z odloženim plačilom

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več