Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
06. november 2018

31. oktobra so v EU pričela veljati nova pravila, ki bankam in ponudnikom finančnih storitev nalagajo podrobno obveščanje strank o stroških povezanih z odpiranjem in vzdrževanjem bančnih računov na standardiziranem obrazcu.

Banka Slovenije je v skladu z zakonom, s 1. novembrom vzpostavila novo, brezplačno primerjalno mesto, ki omogoča pregled nadomestil za najpogostejše storitve, vezane na plačilni račun.

Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta iz 2014 je bila v slovenski pravni red prenešena leta 2016, določila najdemo v danes aktualnem Zakonu o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED).

Cilj direktive je potrošnikom omogočiti lažjo primerjavo nadomestil, ki jih ponudniki finančnih storitev zaračunavajo v zvezi s plačilnimi računi, vzpostaviti hitre in enostavne postopke za zamenjavo plačilnega računa in omogočiti vsem potrošnikom, ki zakonito prebivajo v Evropski uniji, ne glede na njihovo finančno stanje ali državo stalnega prebivališča, plačilni račun za opravljanje osnovnih funkcij, poznan kot osnovni plačilni račun.

Odslej boste ob odprtju računa seznanjeni s stroški najpogostejših storitev
Novi predpisi določajo, da morajo banke odslej potrošnikom ob odprtju računa izdati standardiziran obrazec, ki zajema vse stroške, povezane z najpogostejšimi storitvami, ki so na ravni Evropske unije prepoznane kot reprezentativne storitve. Te so: vodenje plačilnega računa in povezane storitve, izdaja debetne kartice, izdaja kreditne kartice, prekoračitev dovoljenega in nedovoljenega stanja, kreditno plačilo, trajni nalog, direktna obremenitev in dvig gotovine.

Enkrat letno: vse informacije o stroških, povezanih s potrošnikovimi računi
Hkrati morajo banke, prav tako na standardiziranem obrazcu, vsaj enkrat letno, brezplačno posredovati tudi vse informacije o stroških, povezanih s potrošnikovimi računi. Poročilo mora vsebovati: nadomestilo za vsako storitev posebej in kolikokrat je bila uporabljena, skupni znesek nadomestil za vsako storitev in vsak paket storitev in dodatne storitve, ki niso zajete v paketu, obrestno mero pri limitih in skupni znesek zaračunanih obresti, kreditno obrestno mero in skupni znesek odplačanih obresti, znesek prejetih obresti in skupni znesek nadomestil za vse storitve.

Kadar je plačilni račun ponujen v paketu storitev, mora ponudnik finančnih storitev obvestiti potrošnike, ali je mogoče kupiti račun ločeno in v tem primeru zagotoviti potrošnikom ločene podatke o pristojbinah za različne storitve.

Brezplačna spletna mesta, kjer so objavljena nadomestila za reprezentativne storitve morajo biti objavljena v vseh državah članicah Evropske unije. Potrošnikom je odslej na voljo enostavnejši pregled in primerjava nadomestil med vsemi ponudniki plačilnih storitev na ravni Evropske unije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA