Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

»Danes me je šokirala cena provizije za plačilo položnice na NLB. Kot nekomitent sem jo šel plačati v najbližjo banko, cena pa je bila debelih 5 evrov. Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi moral plačati 10 položnic? Bi pustil tam 50 evrov?«, se je na nas obrnil potrošnik preko elekronske pošte.

Preverili smo višino nadomestil za plačilo UPN-ja (položnice) na okencu pri NLB, pa tudi vseh drugih bankah in hranilnicah. Šest, vključno z NLB, nekomitentom zaračuna višje zneske. Najvišje je nadomestilo pri NLB - 5 evrov, približata se ji SKB, kjer je za plačilo vsake položnice na okencu potrebno plačati 4 evre (ne glede na to, ali ste njihov komitent ali ne; 2,3 evra za nakazila na račune pri SKB) ter Sparkasse, kjer nadomestilo znaša 3,2 evra.

Če položnice plačujete na okencih, je izbira banke ali hranilnice, v nekaterih primerih celo posamezne poslovalnice, pomembna. In ker običajano plačamo več računov hkrati – za plačilo petih položnic na okencu, bi kot nekomitent v Delavski hranilnici plačali 3 evre, v NLB pa 25 evrov; razilka na letni ravni znaša 264 evrov.

Da boste svoje položnice plačevali čimbolj ugodno, smo nadomestila zbrali v tabeli. Za dodatno znižanje stroškov svetujemo uporabo spletne ali mobilne banke, kjer so nadomestila bistveno nižja, plačevanje pa hitro in preprosto.

Nadomestila-komitent-nekomitent-8-2018-b

Če želite primerjati stroške posameznih bank in hranilnic za komitente, uporabite spletni primerjalnik stroškov poslovanja z osebnim računom.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA