Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

"Pri nakupu dražjega izdelka na obroke sem na zahtevo prodajalca morala podpisati obrazec o upravni izplačilni prepovedi in ga predložiti svojemu delodajalcu. V upravni izplačilni prepovedi je pisalo, da je nepreklicna, delodajalec pa bo mesečne zneske odtegoval od moje plače vse do takrat, ko ga bo prodajalec obvestil, da je celotna terjatev poplačana. S takšnim načinom se ne strinjam, zato me zanima, ali upravne izplačilne prepovedi res ne morem preklicati?"

Upravno izplačilno prepoved lahko vedno prekličete, saj je to vaša pravica po Zakonu o izvršbi in zavarovanju. 135. člen tega zakona namreč določa: "Upravno izplačilno prepoved lahko dolžnik kadar koli prekliče s pisno izjavo o preklicu, dano delodajalcu. Preklic ne učinkuje na že zarubljene zneske in zneske, izplačane upniku."

Opažamo, da nekateri trgovci oziroma podjetja še vedno uporabljajo obrazce, v katerih se potrošnik `nepreklicno´ zavezuje k upravni izplačilni prepovedi, kar je v neposrednem nasprotju z omenjenim Zakonom o izvršbi in zavarovanju. Predlagamo, da o takih primerih obvestite Tržni inšpektorat RS, lahko se obrnete tudi na našo svetovalno pisarno.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA