Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Na voljo imamo vedno več vrst plačilnih sredstev, še več nam jih bodo banke in novi igralci na trgu finančnih storitev ponujali v prihodnje. Nove oblike plačevanja omogočajo hitrejše, preprostejše in bolj priročno ravnanje z denarjem, a od uporabnikov zahtevajo tudi večjo odgovornost – zaradi večje izbire moramo vedeti, kateri način plačila izbrati v posamezni situaciji in kako poskrbeti za varnost. Zadnje je zaradi transakcij v tujih valutah še posebej pomembno, kadar potujemo v države zunaj evrskega območja.

Enotno območje plačil v evrih (SEPA) zagotavlja enaka pravila in nadomestila, ne glede na državo, v kateri opravimo dvig ali plačilo s kartico. Popolnoma drugačne so (za zdaj) lahko vrste in višine nadomestil, ko prestopimo evrsko mejo. In kakor blizu že je, to velja tudi za sosednjo Hrvaško. Preden se odpravite iz evroobmočja, izberite plačilna sredstva, ki jih boste uporabljali – najboljša je kombinacija gotovine in (vsaj) dveh vrst plačilnih kartic, ki jih na poti nikoli ne hranite na istem mestu.

Obvezno nekaj gotovine
Tudi največji navdušenec nad brezgotovinskim poslovanjem bo na pot v tujino vzel vsaj nekaj gotovine. Podajate se na pot v neznano in potrebovali boste nekaj, kar bodo v plačilo vzeli vsi, ob kateri koli uri – taksist, ki vas bo sredi noči pripeljal v hotel, prodajalec mrzle pijače ob prihodu v pristanišče ali prodajalka vozovnic za lokalni avtobus. Gotovino, torej.

(Manjši) znesek valute države, v katero potujete, kupite že doma (preverite, ali jo morate predhodno naročiti). Če ste si pripravljeni vzeti čas, primerjajte tečaje različnih bank, hranilnic in menjalnic (nekatere imajo na spletnih straneh poleg menjalnih tečajev tudi orodja za izračun konkretne menjave), saj lahko prihranite nekaj evrov. Ker vseh izmed 180 in več valut, ki so v uporabi v vseh državah sveta, pri nas ne boste dobili, na bolj eksotične destinacije vzemite nekaj evrske gotovine in/ali ameriških dolarjev, ki marsikje veljajo za prvo tujo valuto.

Pri nakupu hrvaških kun v preteklih letih nismo zaznali ustaljenih razlik, ki bi govorile v prid našim ali hrvaškim bankam, zato splošnega pravila, kje je ugodneje kupiti kune, ni. Če želite prihraniti nekaj evrov, preverite menjalne tečaje pred potovanjem. So pa lahko velike razlike med tečaji v določenem kraju na Hrvaškem – če gotovine ne boste dvignili na bankomatu in boste menjali s seboj prinesene evre, se najprej sprehodite po mestu in primerjajte več menjalnic, bank in pošt. Upoštevajte ne le menjalni tečaj, temveč tudi morebitno provizijo (za marsikoga nič kaj prijetna možganska telovadba). Kjer koli že ste, izognite se menjavam na letališčih in drugih močno obiskanih lokacijah, predvsem pa denarja nikoli ne menjajte na ulici.

Zunaj Slovenije imajo svojo mrežo bankomatov Banka Intesa Sanpaolo, NLB in UniCredit banka – za njihove komitente so dvigi z debetno kartico na teh bankomatih brezplačni, več informacij o državah/lokacijah bankomatov najdete na spletnih mestih bank.

Tabela - Nadomestila za posamezen dvig gotovine s kartico na bankomatu (kliknite za povečavo)

pametno placevanje na dopustu tab

Debetena kartica
Debetna kartica je tista, ki jo uporabljate za vsakodnevne nakupe, denar pa vam z bančnega računa trgajo takoj. Najbolj primerna je tudi za dvigovanje gotovine zunaj evroobmočja, saj so nadomestila bistveno nižja kot pri karticah z odloženim plačilom (t. i. kreditnih karticah). V preglednici so zbrana nadomestila bank in hranilnic za posamezen dvig, ki znašajo od 1,7 do 23 evrov, odvisno od zneska in ponudnika. Nekatere banke zaračunajo fiksen znesek, druge določijo minimalnega, nad njim pa zaračunavajo odstotek, kar lahko nanese tudi do 23 evrov. V vsakem primeru se vam ne splača opraviti več dvigov manjših zneskov in vsakokrat plačevati visoka nadomestila – raje dvignite enkrat nekoliko večjo vsoto. In še to, večina bank zaračunava vpoglede v stanje na bankomatih drugih bank, zato za preverjanje stanja na računu raje uporabite spletno ali mobilno banko.

Kartica z odloženim plačilom
Dvigovanje gotovine s karticami z odloženim plačilom je drago ne glede na lokacijo bankomata. Nadomestila so povsod po svetu enaka – manj kot osem evrov nadomestila ne boste plačali nikjer, lahko tudi najmanj 14 evrov, pri dvigih večjih zneskov boste za nadomestilo odšteli od nekaj deset pa tudi do več kot sto evrov. Primerjajte nadomestila v preglednici s tistimi za debetno kartico in o smiselnosti takega dviga presodite sami. Kartice z odloženim plačilom, kot sta Mastercard ali Visa, imajo pred (našimi domačimi) debetnimi karticami drugo prednost: poznajo in zaupajo jim po vsem svetu, zato jih skoraj povsod sprejmejo v plačilo (oznake na mestih nakupa). Uporabne so za plačevanje na prodajnih mestih, pri nastanitvah, izposojah in rezervacijah. Poleg tega druga kartica pomeni možnost dostopa do denarja v primeru, da vam prvo ukradejo ali jo izgubite.

Kartice Diners Club ne uporabljajte za plačevanje v tujih valutah
Po nam dostopnih informacijah je kartica Diners Club edina na slovenskem trgu, ki še zaračunava dodatno provizijo za plačilo v tujih valutah. Enako nadomestilo sta lani uvedli Intesa Sanpaolo Bank in NLB, a sta ga obe prenehali zaračunavati. Plačilo s kartico Diners v tuji valuti je tako dražje za 1,5 odstotka vrednosti nakupa, zato zunaj evroobmočja raje uporabite drugo plačilno kartico.

Predplačniška kartica
Kot dodatno možnost lahko na pot vzamete predplačniško kartico, ki jo ponuja kar nekaj bank, hranilnic in drugih ponudnikov. Njena prednost so manj strogi pogoji za pridobitev v primerjavi s kartico z odloženim plačilom in večja varnost, saj ni povezana z vašim bančnim računom. Porabite lahko največ toliko denarja, kot ste ga naložili na kartico, kar je tudi največja izguba, če vam kartico ukradejo. Preden se odločite za predplačniško kartico, preverite čas veljavnosti in stroške uporabnine, polnjenj, dvigov na bankomatu ter transakcij v tujih valutah.

Vedno plačujte v lokalni valuti
Ne glede na vrsto kartice pri plačilu na prodajnem mestu ali dvigu gotovine vedno izberite plačilo v lokalni valuti, brez konverzije. Preračun zneska iz valute plačila v evre bo v tem primeru opravljen po tečaju vaše banke (običajno po tečaju Mastercard/Visa, pretvorba prek ameriškega dolarja, natančne informacije so dostopne na spletni strani kartičnega ponudnika). Če izberete plačilo s konverzijo v evre, bo uporabljen tečaj banke prejemnika plačila (trgovca, hotela, restavracije ...), ki je običajno manj ugoden in za vas pomeni višji končni strošek menjave.

Novi ponudniki
Za konec poglejmo še stroške dveh ponudnikov mobilnih plačilnih storitev. Pri N26 lahko pet dvigov na mesec opravite brezplačno, vsak nadaljnji vas stane dva evra. Če dvigujete v tujih valutah, je nadomestilo 1,7 odstotka. Revolut ne zaračunava dvigov v skupni vrednosti do 200 evrov na mesec, vse nadaljnje pa z dvoodstotnim nadomestilom. Plačila s kartico so pri obeh brez nadomestil. Kamor koli se boste odpravili to poletje, poskrbite, da bodo stroški plačevanja čim manjši, varnost pa čim večja. Naj bo denar le sredstvo in ne težava ali razlog za slabo voljo.

V primeru hude malomarnosti vam povzročena škoda ne bo povrnjena
V primeru kraje, izgube ali zlorabe kartice povzročeno škodo nad 50 evrov praviloma krije banka ali hranilnica, a le v primeru odgovorne rabe kartice. Če uporabnik ravna s kartico hudo malomarno, nosi vso nastalo škodo. Zato velja upoštevati nekaj nasvetov:

 • Osebne številke (PIN) nikoli ne nosite zapisane ob kartici ali v denarnici.
 • Kartice ne smete izročiti trgovcu, da bi jo odnesel stran, prav tako mu ne smete razkriti osebne številke (PIN).
 • Torbic, denarnic in dokumentov ne puščajte na vidnih mestih (v avtomobilu, garderobi ...).
 • V primeru kraje (ali izgube) takoj prekličite kartico in upoštevajte navodila izdajatelja. Telefonske številke kontaktnih centrov so objavljene na spletnih straneh bank in hranilnic ter na hrbtni strani kartice – shranite si jo tudi v mobilni telefon.
 • Kartice ne smete posojati.

Varno in sproščeno na počitnice

 • Preverite veljavnost kartic ter dnevni in mesečni limit.
 • Gotovino in posamezne kartice shranite na različnih mestih.
 • Uporabite sef, kadar je to mogoče.
 • Uporabljajte varnostni SMS za obvestila o kartičnih transakcijah – če dobite obvestilo o neznani transakciji, nemudoma stopite v stik z izdajateljem kartice.
 • Nekateri lastniki bankomatov zaračunajo dodatno nadomestilo, kar mora biti zapisano ob bankomatu ali na ekranu – izognite se takim bankomatom.
 • Pred plačilom s kartico vedno preverite znesek plačila.
 • Preverite morebitne omejitve gotovinskih dvigov v državi, kamor potujete (blokade so pogoste za ZDA, Kitajsko, Tajsko, Filipine ...).
 • Nekatere kartice vključujejo različna zavarovanja, ki pa običajno niso ustrezno nadomestilo za turistično nezgodno zavarovanje – za to morate poskrbeti dodatno.

Avtorica: Alina Meško

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA