Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Je trgovec dolžan sprejeti poškodovan eurobankovec? Ne, prav tako ga niste dolžni sprejeti vi ali kdorkoli drug – pravna ali fizična oseba. A to ne pomeni, da tak bankovec nima vrednosti. Za zamenjavo okrnjenih ali poškodovanih eurobankovcvev je pristojna Banka Slovenije, kjer vam jih bodo zamenjali brezplačno in brez provizije (izjema so poškodbe zaradi sprožitve protiropne naprave). Pomembno je, da predložite več kot 50 % eurobankovca oziroma, da v nasprotnem primeru dokažete, da je bil manjkajoči del uničen.

Poti do novega – veljavnega eurobankovca - sta dve:

• Skupaj z izpolnjeno vlogo ga pošljete po pošti na naslov Banke Slovenije; vlogo in naslov za pošiljanje najdete na tej povezavi

• Osebno na blagajni Banke Slovenije na Štefanovi 1 v Ljubljani, med delavniki od 9 – 13 ter ob sredah tudi od 14 – 15:30

Na Zvezi potrošnikov smo raztrgani bankovec z zgornje slike zamenjali osebno na blagajni Banke Slovenije – hitro in enostavno. 

Poškodovan eurobankovec lahko poskusite zamenjati tudi na poslovni banki v vaši okolici - ali vam ga bodo zamenjali, je odvisno od vrste poškodbe in politike posamezne banke ali hranilnice.

Tolarje lahko zamenjate, jugoslovanski dinarji le še za spomin

Na Banki Slovenije lahko še vedno in brez časovne omejitve zamenjate vrednostne bone in tolarske bankovce, za kovance pa se je rok iztekel v začetku lanskega leta. Tečaj velja od 1.1.2007, za vsakih 239,64 tolarjev pa boste dobili en euro. Zamenjava jugoslovanskih dinarjev ni mogoča nikjer več – redna menjava je potekala do oktobra 1991, ko ste jih lahko v razmerju 1:1 menjali v takratne tolarje.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA