Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Aprilski pregled najpogostejših bančnih nadomestil je pokazal šest podražitev pri dveh bankah – BKS in SKB - banka Sberbank pa je uvedla novo nadomestilo za uporabnike spletne banke. A najbolj ni presenetilo število, temveč višina sprememb, ki sta jih omenjeni banki zapisali v svoje cenike:

Pri SKB so nadomestilo za plačilo UPN (položnice) na bančnem okencu dvignili za 90 odstotkov, iz 2,1 evra na rekordne in skoraj neverjetne 4 evre. Za 5 odstotkov je dražji tudi dvig na bankomatu druge banke.

BKS je vodenje računa Klasik z 2 evrov povišala na 3,5 evra, kar pomeni 75 odstotno podražitev. Dražili so tudi plačilne storitve in sicer za 9 odstotkov plačilo UPN preko elektronske banke ter za 5 odstotkov direktno obremenitev in plačilo UPN na bančnem okencu.

Gre za rekordni podražitvi in obenem rekordni višini nadomestil za plačilo UPN na bančnem okencu ter mesečno vodenje računa (BKS sicer ponuja cenejši račun, ki pa ne omogoča rednega limita). Strošek plačila položnice v bančni poslovalnici v višini 4 evrov se nam je zdel tako visok, da smo poklicali SKB kontaktni center in preverili pravilnost navedbe v ceniku. »Res je, nadomestilo je po novem 4 evre. Ampak, ali imate pri nas spletno banko?« jih je zanimalo. Očitno je, da tako kot vse banke in hranilnice, usmerjajo svoje komitente k elektronskemu poslovanju, ki je cenejše, hitrejše, bolj priročno… A tako visoka nadomestila za klasično plačevanje na bančnem okencu so do uporabnikov izjemno neprijazna, kar še posebej velja za starejše z nizkimi prihodki, ki so vajeni plačevanja v poslovalnicah in jim prehod na elektronsko poslovanje predstavlja veliko težavo.

Višino posameznih nadomestil lahko preverite na povezavi Primerjava stroškov poslovanja z osebnim računom ali pa svojo mesečno porabo vnesete v naš spletni primerjalnik poslovanja z bančnim računom in razmislite o zamenjavi banke, če boste ugotovili, da so na trgu ugodnejši ponudniki.

Aprilska novost so tudi štirje novi bančni paketi NLB, ki je do sedaj ponujala le klasične račune. Paketi sicer ne prinašajo sprememb v smislu najcenejših ponudb na trgu, lahko pa pomenijo prihranke v primerjavi z NLB klasičnim računom, odvisno od mesečne porabe storitev.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA