Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
30. marec 2018

"Želite plačati v evrih ali lokalni valuti?" če ste se odločili za evre, ste skoraj zagotovo plačali preveč.

Tej praksi naj bi Evropska Komisija s predlogi, ki jih je predstavila ta teden, naredila konec.

Nižje provizije...
Evropska komisija je predlagala pocenitev čezmejnih plačil v evrih v celotni EU. Potrošniki iz evrskega območja lahko transakcije v evrih v svoji ali drugi državi članici evrskega območja že opravljajo pod enakimi pogoji, Komisija pa želi to omogoči tudi posameznikom in podjetjem v državah zunaj evrskega območja. Če bo predlog Komisije sprejet, bodo vsa čezmejna plačila v evrih znotraj EU, vendar zunaj evrskega območja, stala enako kot domača plačila v lokalni uradni valuti.

Pristojbine, ki jih ponudniki finančnih storitev zaračunajo za čezmejna plačila v evrih, naj bi bile enake, kot bi bile za enakovredna domača plačila v lokalni valuti. To bo znižalo pristojbine na nekaj evrov ali celo centov. Čezmejni kreditni prenos v evrih (EUR) iz Hrvaške bo na primer stal enako kot kreditni prenos v domačih hrvaških kunah (HRK). To je velika sprememba, saj so lahko pristojbine za preprost kreditni prenos v nekaterih državah članicah zunaj evrskega območja pretirano visoke (do 24 evrov za prenos v višini 10 evrov!). 

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov: "Vsi Evropejci bodo lahko opravljali čezmejna plačila v evrih po enaki ceni, kot bi jo plačali za domačo transakcijo. Predlog zahteva tudi popolno preglednost pri pretvorbi valut v primerih, kadar potrošniki plačujejo s kartico v državi, ki ima drugačno valuto od njihove."

...in večja preglednost pri pretvorbi valut

favicon Preberite tudi: Vedno izberite plačilo v lokalni valuti!

Poleg tega Komisija predlaga več preglednosti in konkurence za storitve na področju pretvorbe valut, če potrošniki kupujejo blago ali storitve v valuti, ki ni njihova. Potrošniki bodo morali biti v celoti obveščeni o menjalnem tečaju in stroških pretvorbe valute, preden opravijo takšno plačilo (npr. plačilo s kartico v tujini, naj gre za dvig gotovine na bankomatih ali plačilo s kartico na prodajnem mestu ali po spletu). Tako bodo lahko primerjali stroške različnih možnosti pretvorbe. V dinamični pretvorbi valut, tj. plačilu v tujini v domači valuti so namreč potrošnik v večini primerov oškodovani. Ker ima potrošnik na voljo premalo informacij, da bi izbral najboljšo možnost, je pogosto zaveden v izbiro dražje možnosti pretvorbe valute. 

V Norveški banki so analizirali pretvorbe plačil s kartico v tujini. Izmed 1500 primerov v katerih je potrošnik izbral plačilo v norveških kronah in ne v lokalni valuti, je bila izbira le v štirih primerih cenejša.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Zadnji čas je za spremembe! Potrošniki pri plačilih v tujini praviloma želijo pretvorbo v njihovo valuto, saj so nanjo navajeni, ne zavedajo pa se, da zaradi tega plačajo preveč. Pozdravljamo odločitev Komisije, da izboljša transparentnost pri finančnem poslovanju. S ponujeno možnostjo pretvorbe valute trgovci zvišujejo stroške nakupa, ne da bi se potrošniki tega zavedali."

Zakonodajni predlog bo zdaj predložen Evropskemu parlamentu in Svetu v sprejetje.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več