Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Včeraj je Evropska komisija predstavila že pred dobrim letom napovedani Akcijski načrt o finančnih storitvah za potrošnike. Ključni cilj ukrepov je potrošnikom v EU zagotoviti več izbire in boljše finančne produkte, še posebej ko gre za čezmejno poslovanje.

V Bruslju se tako nameravajo lotiti nepotrebno visokih stroškov, ki jih potrošniki plačajo pri nakupovanju ali dvigovanju gotovine v državah izven evrskega območja. V zadnjih letih se je namreč zelo razširila praksa navajanja potrošnikov k izbiri transakcije v evrih, ki pa se izvede po zelo neugodnem menjalnem tečaju (tako imenovani `dynamic currency conversion´).

Prav tako je cilj Komisije, da bi znižali pogosto zelo visoke provizije za čezmejna plačila v EU, ki niso v evrih. V pripravi so še drugi ukrepi, katerih cilj je boljše delovanje trgov kreditov in avtomobilskih zavarovanj in enostavnejši spletni nakupi finančnih produktov.

Pri ZPS in drugih potrošniških organizacijah v EU akcijski načrt pozdravljamo in bomo sodelovali pri pripravi konkretnih ukrepov, obenem smo pa pričakovali več glede na zastavljene cilje Komisije in glede na probleme, s katerimi se soočajo potrošniki na finančnem trgu. Za vzpostavitev zaupanja potrošnikov, predvsem pa za bolj primerne produkte in prodajne prakse so po našem mnenju potrebni bolj koreniti ukrepi, predvsem pa je potrebno izboljšati pomanjkljiv nadzor nad finančnimi trgi.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA