Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
25. januar 2017

Bitcoinu, o katerem smo že pisali, je v preteklih letih sledila množica novih, bolj ali manj podobnih virtualnih valut. Na splošno gledano gre za poskus, kako ustvariti valute, ki bodo neodvisne od centralnih bank.

Našo pozornost so pritegnile nekatere nove virtualnih valute, ki jih oglašujejo kot atraktivno poslovno priložnost za velik donos. Značilnost takšnih rešitev, na primer `onecoin´, je, da so za razliko od bitcoina vodene centralno, njihovih vrednosti pa ni mogoče oceniti, ker se z njimi ne trguje na odprtem trgu, obenem pa z njimi pogosto (še) ni mogoče kupiti prav ničesar. Takšne valute na primer intenzivno tržijo prek izobraževalnih paketov za trgovanje na socialnih omrežjih, seminarjih in delavnicah, okrog njihovih ustanoviteljev pa se ustvarja pravi kult osebnosti. Možnost za nakup je praviloma mogoče pridobiti z vabilom obstoječega člana ali sponzorja. Ta pogoj je povezan z delovanjem valute po principu mrežnega marketinga, pri katerem obstoječi člani služijo z novačenjem novih članov; na podoben način npr. poteka tudi prodajanje kozmetičnih produktov prek Amwaya ali pa prehranskih dodatkov Herbalife.

Previdnost ni odveč. Pomembno je vedeti, da ponudniki virtualnih valut za razliko od klasičnih finančnih produktov in načinov plačevanja niso registrirani oziroma pod kontrolo nadzornikov trgov. Nadzorniki trgov so v preteklih letih objavili številna svarila, da je treba biti pri nakupu virtualnih valut previden. Uporabna vrednost teh valut za nakupovanje je lahko zelo omejena, saj ni noben trgovec zavezan, da jih sprejme, obenem pa lahko plačevanje ogrozi zelo veliko nihanje njihove vrednosti. Prav tako je varnost poslovanja ogrožena zaradi hekerskih napadov, kraj in sistemskih pretresov.

Če vam kdo priporoči nakup digitalnih valut, kot sta `onecoin´ ali pa `swisscoin´, morate vedeti, da ima za to najbrž tudi finančni interes. Ponudbe, ki temeljijo na sistemu `povabi prijatelje in družino´, zelo spominjajo na piramidne sheme. Pri teh pa imajo dobiček le tisti na samem vrhu hierarhije, praviloma na račun drugih udeležencev.

Odsvetujemo vam, da bi se odločili za nakup virtualne valute kot naložbeno priložnost, saj vam grozi nevarnost, da boste izgubili celoten investirani znesek.

Avtor: Boštjan Krisper

bs

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več