Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
08. avgust 2016

Potem ko je Državni zbor sprejel novelo Zakona o plačilnih storitvah in sistemih, s katero uvajajo osnovni plačilni račun, je Banka Slovenije pripravila sklep, ki določa primerno nadomestilo za poslovanje z njim.

Osnovni plačilni račun kot orodje proti finančnemu izključevanju
Cilj osnovnega plačilnega računa je vsakemu potrošniku omogočiti dostop do bančnega računa in tako omejiti finančno izključevanje. To je dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa, ker ti zanje niso dobičkonosni, ali pa si računa zaradi vse višjih stroškov poslovanja z banko enostavno ne morejo privoščiti. "Brez bančnega računa je danes normalno ekonomsko in socialno življenje praktično nemogoče," poudarja Boštjan Krisper, finančni svetovalec pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Stroški poslovanja omejeni navzgor
Najvišji stroški mesečnega poslovanja, ki jih banka lahko zaračuna potrošniku, bodo vezani na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki ga določa Zakon o socialnovarstvenih prejemkih. Najvišje mesečno nadomestilo bo tako znašalo 4,62 evrov, posebni primer pa so finančno ranljivi potrošniki, ki so upravičenci do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Za te potrošnike bo mesečno nadomestilo omejeno na 2,31 evra. To nadomestilo vključuje največ 8 poravnanih plačilnih nalogov in direktnih obremenitev na mesec.

Pri ZPS smo zadovoljni, da so se pri Banki Slovenije odzvali na naše argumente, da so prvotno predlagana nadomestila previsoka za finančno ranljive potrošnike. Menimo pa, da bi morala biti ta za boljšo dostopnost do poslovanja z banko za ranljive skupine morala biti še nižja.

Pomembno spremljanje učinkov zakona v praksi
Pozitivno je tudi, da bo Banka Slovenije redno preverjala ali imajo določena nadomestila vpliv na finančno izključevanje. Šele prenos pravil v prakso bo namreč pokazal ali obstajajo družbene skupine finančno ogroženih potrošnikov, ki si osnovnega plačilnega računa še vedno ne morejo privoščiti, potrebno pa bo spremljati tudi prakso bank pri odpiranju teh računov potrošnikom.

Kaj še prinašajo dopolnitve zakona?
S spremembami zakona se v slovensko zakonodajo prenaša EU direktiva o plačilnih storitvah. Direktiva bo pripomogla k varstvu potrošnikov in je plod dolgoletnih prizadevanj potrošniških organizacij na ravni EU, ki smo opozarjale na neučinkovit in izključevalen trg plačilnih storitev.

Zakon tako poleg osnovnega plačilnega računa prinaša izboljšave tudi za potrošnike, ki bančni račun že imajo. Potrošnikom bo omogočal boljši pregled nad stroški njihovega poslovanja z banko in lažjo primerjavo bančne ponudbe, obenem pa jim bo olajšal zamenjavo banke s pomočjo preglednega in hitrega postopka.

Pripombe ZPS na osnutek sklepa o značilnostih osnovnega plačilnega računa in načinu izračuna višine primernega nadomestila, povezanega z osnovnim plačilnim računom.

 

bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več