Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Ponudba bančnih računov postaja vedno bolj raznolika, bančni račun pa še zdaleč ni več le orodje za prejemanje dohodkov in plačevanje obveznosti. Z njim je povezanih veliko število drugih storitev, od kartic in limitov pa do zavarovanj, omogoča pa vam tudi več načinov dostopa. Vse več bank z obljubo ugodnega poslovanja trži račune kot pakete, pri katerih gre za košarice različnih produktov.

Izbira računa je tako vse bolj zapletena, prava rešitev pa je odvisna od vaših potreb. Če na primer banka s ponujenim paketom obljublja, da boste lahko dobili izredni limit, ne da bi plačali stroške odobritve, potem je ta za vas ugodnejši le, če limit zares potrebujete in če boste tako zares prihranili. Zavarovanja v paketu so lahko za vas koristna le, če so ugodna, če niste katerega od njih že sklenili posebej in če so ponujene zavarovalne vsote ustrezne.

V ZPS so nas zanimali paketi, pri katerih banke v zameno za mesečni strošek vodenja računa brezplačno ponujajo neomejeno (ali pa vsaj določeno) število plačilnih transakcij, na primer plačila položnic. Da bi preverili, kakšne prihranke si lahko zares obetate pri plačevanju, smo takšne pakete, ki so namenjeni vsem potrošnikom z rednimi dohodki, vključili v našo redno primerjavo letnih stroškov bančnega poslovanja. V desetih bankah smo našli osemnajst takšnih paketov.

Ugotovili smo, da pri večini paketov pri plačilih in dvigih gotovine na bankomatu ne boste prihranili, ker boste s paketom kupili tudi dodatne storitve. Tipični potrošnik, ki posluje prek spleta in nima bančnega paketa s pavšalnim obračunavanjem storitev, lahko tako pri svoji obstoječi banki, če se odloči za takšen paket, prihrani pri bankah Hypo banki, PBS, Sberbank in Sparkasse, medtem ko je takšen prihranek za tiste, ki plačujejo na bančnem okencu, možen le pri Banki Raiffeisen in UniCredit banki.

Kaj pa tisti, ki so pripravljeni zamenjati banko, da bi prihranili pri stroških poslovanja? Kot lahko opazite v tabelah, kjer objavljamo 10 najugodnejših ponudb bančnih računov, je za tiste, ki poslujete na bančnem okencu, klasični bančni račun še vedno najugodnejši, med njimi pa izstopa tisti, ki ga odprete pri Delavski hranilnici. Pri primerjavi stroškov spletnega bančništva pa se je izkazalo, da si lahko z zamenjavo največji prihranek obetate, če se odločite za paket "Direkt račun" pri Sberbank.

z bancnim paketom do prihranka tab

Kaj pa, če se paket spremeni?
Banka si pridržuje pravico, da spremeni pogoje paketa ter ga podraži, zamenja njegovo vsebino, ali pa tudi ukine. O tem vas mora obvestiti dva meseca pred spremembo. To seveda lahko pomeni, da vam novi paket ne bo več ustrezal ali pa bo predrag. Ponekod, na primer ugodni »Direkt račun« pri Sberbank, paketa pri banki ni mogoče preoblikovati v drug račun, medtem ko druge banke to omogočajo, včasih sicer ne brez dodatnih stroškov. Z bančnimi paketi boste torej včasih lahko prihranili, vedeti pa morate, da boste imeli manj fleksibilnosti pri izbiri in da boste morebiti slabe volje, če bo prišlo do sprememb.

Za celoten pregled ponudbe bančnih računov in opis metodologije primerjave stroškov kliknite na Primerjalnik stroškov poslovanja z osebnim računom.

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA