Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
22. februar 2018

"Vsak mesec plačujem najemnino za stanovanje prek spletne banke na podlagi računa in plačilnega naloga UPN, ki ga dobim od podjetja, ki je lastnik stanovanja. Na plačilnem nalogu je zapisan datum plačila in na ta dan plačilo tudi opravim prek spletne banke. Prejšnji mesec pa se je zgodilo, da je bila na dan plačila, zapisan na nalogu, nedelja. Račun je bil tako poravnan v ponedeljek. Na računu za tekoči mesec pa sem na svoje presenečenje opazila, da so mi poleg zneska najemnine zaračunali tudi zamudne obresti za plačilo iz prejšnjega meseca. Zanima me, ali je podjetje ravnalo prav, saj so ne nazadnje sami določili datum plačila na dela prost dan. Še posebej me zanima, ali mi morajo torej priznati pozitivne obresti, če plačam račun pred datumom, ki so ga zapisali na plačilni nalog?"

V 27. členu Zakona o varstvu potrošnikov je določeno, da se potrošnikova denarna obveznost, ki jo plača s posredovanjem banke ali druge organizacije za plačilni promet, šteje za plačano z dnem, ko je potrošnik dal nalog organizaciji.

V ZPS nam je na podlagi tega člena že v nekaj primerih uspelo doseči, da so bile zamudne obresti vrnjene potrošniku. Izdajatelj naloga UPN bi moral na splošno pokazati določeno mero skrbnosti in nanj zapisati izvedljiv datum plačila. Če potrošnik posreduje banki nalog za plačilo do roka ali na dan, ki ga je določil izdajatelj računa, ne more nositi posledic, če to ni delovni dan.

Seveda pa je tudi res, da lahko podjetja z računovodskim programom spremljajo prilive le na podlagi datuma prejema plačila in ne na podlagi datuma, ko je potrošnik podal nalog za plačilo v banki. Zato se v teh primerih na naslednjem računu tudi samodejno izpišejo zamudne obresti. Zato svetujemo, naj potrošnik plača le nesporni del računa, sporno postavko, torej zamudne obresti, pa naj reklamira. Potrošnik pa nima zakonske podlage za pozitivne obresti, če poravna račun pred končnim rokom plačila.

bs

 Avtorica: Tina Fonović

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA