Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
06. december 2018

Za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, ali pa si postavijo preveč ambiciozen načrt glede na sredstva, ki jih imajo na voljo, so decembrski dnevi lahko pravi stres. Svetujemo: organizirano, v okviru zmožnosti, pravočasno in premišljeno.

Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, lahko pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu. Predvsem za tiste, ki se v zadnjem trenutku lotijo organizacije praznovanja in kupovanja daril, ali pa si postavijo preveč ambiciozen načrt glede na sredstva, ki jih imajo na voljo. Kot vsako leto smo v ZPS pripravili nekaj splošnih napotkov o prazničnih izdatkih in nakupih daril, tokrat pa predstavljamo tudi rezultate spletne ankete, v kateri so nam potrošniki zaupali njihove navade in izkušnje

Organizirano
Pametno si je pripraviti seznam ljudi, ki jih nameravate obdarovati, in določiti okvirno vsoto, ki jo boste namenili nakupu primernega darila za vsakega obdarovanca. Enako načrtujte praznovanje, ocenite stroške za hrano, pijačo in dekoracijo. Če se vam zdi izračunani znesek previsok, lahko razmislite o naslednjih rešitvah, kako nekoliko oklestiti stroške:

  • vsaj nekaj daril in dekoracij lahko izdelate sami - idej tudi za morda ročno manj spretne ne manjka (na spletu, v revijah …);
  • s prijatelji in najbližjimi se dogovorite za simbolična darila, še bolje bo (in tudi zabavno), če boste določili najvišjo (naj ne bo previsoka) ceno daril, ki si jih boste izmenjali;
  • na novoletni zabavi namesto klasičnega obdarovanja organizirajte srečelov (vsak povabljenec prinese s sabo en dobitek);
  • ne pretiravajte z nakupom hrane in pijače, saj izkušnje kažejo, da je vedno vsega preveč;
  • ne pretiravajte z dekorativno osvetlitvijo - varčujte z energijo.

V okviru zmožnosti
Za darila in praznovanje porabite toliko, kot si lahko privoščite, saj je res zoprno začeti novo leto v rdečih številkah. Da si boste za praznike le lahko privoščili nekaj več kot običajno, vam svetujemo, da nekaj denarja za ta namen privarčujete vnaprej, torej med letom. Odsvetujemo pa, da bi za praznične izdatke najeli kredit ali pa uporabili limit in posojilne kartice, saj so stroški izposoje denarja zelo visoki.

favicon Preberite tudi: Hitri krediti, ne odločajte se prehitro

Pravočasno
Z nakupovanjem začnite pravočasno, še preden se začne nakupovalna mrzlica. Tako boste imeli tudi dovolj časa za primerjavo cen in za morebitno naročilo daril prek spleta, saj to ni le udobnejše, ampak pogosto tudi ugodnejše.

Nadzor nad izdatki najpogosteje izgubimo prav zaradi nakupovanja v zadnjem hipu ali pa, ko za plačevanje izdatkov uporabljamo posojilno kartico.

Premišljeno
Izogibajte se spontanim nakupom, držite se načrta, ki ste ga pripravili, in tako ne boste izgubili nadzora nad načrtovanimi izdatki. Ne nasedajte posebnim ponudbam in akcijam. Preverite, ali so zares ugodene, saj so takšne pogosto le na prvi pogled.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več