Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Banka Slovenije je 6.9.2013 obvestila javnost, da je v Factor banki in Probanki uvedla izredno upravo, ki bo poskrbela za nadzorovano prenehanje poslovanja obeh bank. Ukrep je bil sprejet na podlagi ugotovitve, da obe banki dolgoročno nista sposobni preživetja na trgu, za nemoteno izvajanje vseh poslov in zaščito upnikov pa je Republika Slovenija že izdala potrebna poroštva. Banka Slovenije zagotavlja tudi, da podobni ukrepi pri drugih bankah v Sloveniji niso potrebni.

Varčevanja
Potrošniki, ki imajo pri Factor banki ali Probanki sklenjene bančne posle, v trenutni situaciji nimajo razlogov za skrb. Varčevanja, ki jih imajo sklenjena pri obeh bankah, bodo izplačana v skladu s pogodbami.

Krediti
Pravice in obveznosti potrošnika iz kreditov se s tem ne spremenijo. Prav tako še naprej veljajo vsa določila iz kreditnih pogodb z obema bankama. Verjetno je, da bodo kreditne pogodbe pri obeh bankah v naslednjih mesecih prenesene na drugo banko

Bančni računi in kartice
Komitenti obeh bank lahko normalno poslujejo z bančnim računom in karticami. Vse morebitne spremembe nadomestil, splošnih pogojev in določila poslovanja z bančnimi računi morajo biti v skladu s pogodbami in zakonodajo. O spremembah poslovanja ali pa o morebitnih podražitvah morajo biti potrošniki v naprej obveščeni, tako da se lahko odločijo, če se z njimi strinjajo ali pa da bodo bančni račun raje odprli pri drugi banki. Najverjetneje bodo pri obeh bankah v naslednjih mesecih bančni računi potrošnikov preneseni na drugo banko.

favicon  Primerjajte: stroški poslovanja z osebnim računom

Novi posli
Pri obeh bankah pa potrošniki praviloma več ne morejo sklepati novih poslov. Komitenti obeh bank si pri odločanju o novih poslih lahko pomagajo s spletnimi primerjalniki bančne ponudbe na naši spletni strani.

Strošek prenehanja poslovanja bodo v prvi vrsti nosili delničarji obeh bank, nato imetniki podrejenih finančnih instrumentov, preostanek pa Republika Slovenija.

Več o posledicah in ciljih izredne uprave lahko preberete v vprašanjih in odgovorih, ki jih je na svoji spletni strani objavila Banka Slovenije.

Pri ZPS vas bomo obveščali o novostih.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA