Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Evropska komisija je danes predstavila predloge za krepitev potrošniških pravic na področju plačilnih storitev. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pozdravljamo predloge Komisije, saj smo si za njihovo uvedbo skupaj s potrošniškimi organizacijami iz drugih držav članic EU prizadevali vrsto let.

Glavna nova pravila so:

  • Medbančne provizije, ki jih obračunajo za vsako transakcijo s karticami, bodo omejene na 0,3 odstotka pri transakcijah s kreditnimi in na 0,2 odstotka pri transakcijah z debetnimi karticami.
  • Zagotovljena bo brezpogojna pravica do vračila z direktno obremenitvijo že plačanega zneska, ki bo potrošnike dodatno zaščitila pred zlorabami in v primeru spora s ponudnikom.
  • Prepoved dodatnih provizije za plačila s kartico, ki jih zaračunavajo nekateri trgovci.
  • Sprejete so bile nove obveze za vzpostavitev primernega varstva osebnih podatkov, varnosti poslovanja in odgovornosti za spletne ponudnike plačilnih storitev, ki niso banke.

Medbančne provizije za kartična plačila so izredno udoben način za kovanje dobičkov za ponudnike kartic in banke. Pri tem pa potrošnikom povzročajo visoke stroške in novim ponudnikom preprečujejo dostop do trga z ugodnejšimi in modernejšimi rešitvami. Omejitev višine medbančnih provizij lahko spodbudijo konkurenco in inovativne rešitve, potrošnikom pa omogoči ugodnejše nakupe.

Številna plačilna sredstva, ki jih uporabljamo danes, pred nekaj leti še niso obstajala. Če zakonodaja ne sledi tržnim dogajanjem, lahko pride do velikih oškodovanj potrošnikov. Potrošniki potrebujejo varne, ugodne in preproste načine plačevanja, novi zakonski predlogi pa prispevajo k temu, da jim bodo ti v prihodnosti tudi zagotovljeni.

Predloge Komisije morata zdaj potrditi še Evropski parlament in Evropski svet. Pri ZPS upamo, da bosta ravnala v prid potrošnikom in učinkovitejšem trgu plačilnih storitev in ne bosta podlegla močnim lobističnim pritiskom finančnih ponudnikov.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA