Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
02. september 2013

Preverili smo, koliko zaračunavajo banke za polog, dvig ali menjavo gotovine. Informacije v cenikih niso vedno povsem jasne, zato smo vprašanja naslovili neposredno na banke, preverili pa smo tudi višino nadomestil na spletnem mestu Banke Slovenije. Od devetnajst vprašanih bank in hranilnic odgovorov nismo dobili le od Delavske hranilnice, Banke Koper in NLB.

Bankovci v kovance
Ravnanje posameznih bank pri zaračunavanju menjave bankovcev v kovance in obratno je precej različno. V nekaterih lahko vsak potrošnik opravi menjavo zastonj, v drugih bankah pa mu bodo to storitev zaračunali, četudi je njihov komitent. Tako bodo vsem potrošnikom, tudi svojim komitentom, zaračunali določen odstotek vrednosti zamenjane gotovine v Delavski hranilnici, Deželni banki, Probanki, Sberbank, SKB in Unicredit; v zadnji na primer najmanj 6 evrov. Druge banke zaračunajo storitev le nad določeno vrednostjo oziroma številom kovancev ali bankovcev. Takšna je poslovna politika Abanke, Banke Koper, Gorenjske banke, Hypo banke, NKBM, NLB in Raiffeisen banke; v zadnji tako za zamenjavo več kot 50 kovancev zaračunajo 10 evrov. Le v BKS banki, Hranilnici Lon in Sparkasse lahko tudi nekomitenti brezplačno menjajo kovance v bankovce ali pa obratno.

Večji bankovci v manjše
Kaj pa menjava večjih bankovcev v manjše? Če želite opraviti to storitev, zaradi stroškov nikomur ne priporočamo obiska Delavske hranilnice, Deželne banke, Sberbanke ali SKB. V Gorenjski banki, Hypo banki, Hranilnici Lon, NKBM, Raiffeisen banki, Sparkasse ali UniCredit banki pa večje bankovce zamenjajo za manjše brezplačno vsem potrošnikom in ne le svojim komitentom. 

Pologi in dvigi gotovine
In če želite položiti ali dvigniti gotovino? V vseh bankah bodo vaše bankovce sprejeli brezplačno, za polog kovancev na bančnih okencih pa boste morali pri večini bank plačati provizijo. Banke pa ne zaračunajo za dvig kovanega denarja; izjemi sta NKBM in Sberbank.

Svetujemo, da v banki povprašate o morebitnih stroških, še preden zamenjate bankovce v kovance ali obratno, opravite polog ali dvig gotovine. Za vsako od naštetih operacij boste našli tudi banko, v kateri vam za to ne bodo zaračunali nič. Tako se boste izognili stroškom in slabi volji.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA